Yrkes-SM slår rekord i besökare: Guldmedaljör och arrangör berättar

Förra veckan tävlade hundratals ungdomar om vem som är bäst på sitt blivande jobb i Yrkes-SM. En av guldmedaljerna gick i år till Isac Knutsson. Läget har pratat med första platsvinnaren och en av arrangörerna av eventet.

På eventet.
På eventet.

Efter två år var Yrkes-SM tillbaka. Det är en tävling som arrangeras vartannat år för att väcka intresse för och höja kvalitet på gymnasieskolors yrkesutbildningar. Där möter Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar varandra. På eventet får unga lära sig mer om och prova på olika yrken. Målet med evenemanget är att informera och inspirera ungdomar som funderar på att plugga yrkesutbildningar. I år slogs det publikrekord med cirka 22 000 besökare.

Totalt deltog ett 60-tal olika yrken vid årets Yrkes-SM. En av vinnarna är Isac Knutsson. Han tävlade i maskinteknik  och kom på första plats.

– Det kändes bra att vinna. Först förstod jag det inte riktigt men sen blev jag väldigt glad.

Isac tycker tävlingen är ett bra sätt att få fler att lära sig mer om hur det är att komma ut i arbetslivet direkt. Han berättar att han inte var särskilt nervös under tävlingen trots att det var så många som kollade.

– Man tänkte inte riktigt på det när man sitter i maskineriet. Då tänker man bort det mesta, säger Isac.

Guldmedaljören Isac Knutsson.
Guldmedaljören Isac Knutsson.

Johanna Linder är en av projekt- och tävlingsledarna för motorbranschens deltagande. Hon berättar att hon är mycket nöjd med genomförandet av årets Yrkes-SM.

– Det är ett jätteevent som arrangeras av bland andra Worldskills Sweden efter ett initiativ från Svensk Näringsliv, LO, skolverket, Regeringskansliet och MYH.

Johanna berättar att unga ofta har en föreställningsbild om hur ett yrke är som inte stämmer. Hon menar att motorbranschen har genomgått och står inför mycket stora omställningar.

– Bilen kan nu liknas vid en rullande dator. De olika yrkena är något helt annat idag än för 10 år sedan.

 Det är därför evenemang som Yrkes-SM är värdefulla enligt Johanna. För att informera ungdomar om hur både olika yrkesförberedande studier men även det praktiska arbetet kan se ut.

– Det är ett viktigt arrangemang för ungdomar som står inför sitt gymnasieval samt få fram ambassadörer för motorbranschen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget