Visste inte att körkort behövdes - nu frias han

Foto: TT

För att köra en moped klass 1 krävs körkort, men det visste inte mannen som nu frias för att ha kört moped klass 1 utan körkort.

Mannen som var i 20-årsåldern frias av Norrköpings tingsrätt, trots att han har kört en moped klass 1, skriver Norrköpings-Tidningar.

För att få köra en klass 1 moped krävs ett AM-körtkort. Du har också tillåtelse att köra en klass 1 moped om du har körkort med någon annan behörighet.

Enligt tingsrätten ska mannen inte ha varit medveten om att han behövde körkort. Han har därför inte uppsåtligen brutit mot lagen.

Mannen menar att han tidigare hade kontaktat Transportstyrelsen och ställt frågan om han behövde körkort för att kunna köra mopeden. Han fick som svar att det behövde han inte, eftersom att han var över 18 år. Han menar också att han inte kände till att det fanns olika klasser av mopeder.

Tingsrätten i Norrköping motiverar sitt beslut med att det var mannen själv som sökte sig till polisen för att anmäla sin stulna mopedhjälm och att han på eget initiativ uppvisade ett ägarbevis på mopeden. Tingsrätten menar att han på dessa grunder inte har begått ett regelbrott.

Andra läser just nu
Mer från Läget