Vinylen trendar bland unga - “Coolare än att bara streama”

Vinylskivan har för första gången sedan 90-talet slagit både rekordförsäljning och CD-skivan. Hos skivbutiken Bengans är det vinylen som säljer bäst, och de som köper är ungdomarna.

Victor Eriksson om varför vinylen trendar bland unga.
Victor Eriksson om varför vinylen trendar bland unga.

Skivbutiken i centrala Stockholm

Bengans har tre butiker i Sverige, och i Stockholm ligger den på centrala Drottninggatan. Den första butiken öppnade 1974 i Göteborg och under 2000-talet växte kedjan med två butiker, en i Stockholm respektive Linköping. Lokalen i centrala Stockholm är fylld med skivor - vinyl och cd, kassetter, böcker och merchandise. Rakt framför ingången står ett bord med de mest populära skivorna uppställda. Det är bland annat Lana Del Rey, Taylor Swift och The Weekend. Bland dessa är det utplockat.

Vinylen är tillbaka

Vinylen har gjort en comeback. Enligt Billboard slog vinylskivan 2022 säljrekord i USA för första gången sedan 1991. En rapport från Recording Industry Association of America (RIAA) visar dessutom att vinylförsäljningen för första gången sedan 1987 gått om CD-försäljningen. I Sverige har man sett en liknande utveckling, där vinylskivan 2022 för första gången marginellt genererade mer försäljning än CD-skivan, enligt IFPI Sverige.

– Det är vinylen folk vill ha! Jag har känt att det har varit mer vinylförsäljning än CD-försäljning ända sedan jag började jobba här, säger Victor Eriksson som jobbar på Bengans i Stockholm.

Butiken är fylld med både LP- och CD-skivor.
Butiken är fylld med både LP- och CD-skivor.

Det är många ungdomar i butiken denna tisdag efter lunchtid. Det hör till vanligheterna.

– Många äldre reagerar på att det är så många kids inne i butiken, men det är de som köper vinyl, säger Victor Eriksson.

Ungdomar är representativa i butiken. Detta är något Bengans utgår ifrån när det gäller sortimentet.

– Vi försöker i första hand tänka på ungdomar. Släpper Billie Eilish en ny skiva, då är det något som vi verkligen måste ha inne massor av.

Varför är vinylen så populär bland unga?

– Jag tänker att det har att göra med en motreaktion på att allt finns tillgängligt idag, du har allting digitalt, det finns ingen jakt i det. Jag tror det handlar om att köpa något och hålla i det på riktigt. Det kan ha ett värde som inte jag kände när jag växte upp, menar Eriksson.

Bland gångar fyllda med skivor står ett gäng ungdomar. En av de Greta Mortimer-Hawkins, 15, hon håller med om värdet i den fysiska skivan.

– Det är ett sånt speciellt sätt att lyssna på musik, det är en sak om man klickar på en låt på Spotify men att faktiskt sätta skivan på vinylspelaren och sen kanske man lagar pasta i bakgrunden, det är en hel vibe, menar Greta Mortimer-Hawkins.

Från vänster: Samuel Ellis, Dimitris Eriksson, Haidi Mayanja, Greta Mortimer-Hawkins, Maja Sandelowsky och Jonatan Larsson Holmberg.
Från vänster: Samuel Ellis, Dimitris Eriksson, Haidi Mayanja, Greta Mortimer-Hawkins, Maja Sandelowsky och Jonatan Larsson Holmberg.
 Vinyler är ju väldigt aesthetic och vi tycker det är coolare än att bara streama

Ungdomarna är överens om att det handlar om känslan om att det är fysiskt, något man kan visa upp. Dessutom är “the aesthetic” - estetiken, en viktig del.

– Jag tror också att vår generation nu har börjat bli mer och mer fokuserad på hur det ser ut, alltså the aesthetic. Vinyler är ju väldigt aesthetic och vi tycker det är coolare än att bara streama liksom, säger Maja Sandelowsky, 16.

– Man ser ju i filmer där folk spelar skivor, det kan börja med en scen där de sätter på vinyl och man ba - OMG, lägger Haidi Mayanja, 16, till.

– Jag tror att många köper det för att det också ser snyggt ut, det är en grej att liksom ha vinyler i sitt rum, säger Greta Mortimer-Hawkins.

Samuel Ellis, 16, samlar själv på vinylskivor. Favoritbandet är The Beatles.

– Jag brukade kolla på Youtube när folk gick och köpte vinyler och det var på det sättet som jag blev intresserad. Nu brukar jag gå till second hand-affärer för att själv kolla på skivor, berättar han.

Trender som gör comeback

Ungdomarna tror att mycket har att göra med gamla trender som nu gör en comeback.

– Alla årtionden kommer tillbaka nu, och vi vill typ uppleva dem. Vi var ju inte med om det så vi vill väl typ göra vår egen version av det, menar Greta Mortimer-Hawkins.

– Saker kommer alltid tillbaka och blir trendigt, såsom varsity-jackor till exempel, säger Jonatan Larsson Holmberg, 16.

Att stötta sina favoritartister

Idag släpper många artister vinylskivor som en del av deras merchandise. Att köpa vinylskivan är mer ett sätt att visa stöttning för artisten än för att få lyssna på musiken, tror Haidi Mayanja.

– Man vill bevisa att “jag bryr mig om din musik så jag vill köpa den här skivan”, menar hon.

Victor Eriksson har en liknande teori.

– Har man ett favoritband då vill man liksom hålla i deras skiva, ha den på riktigt. Jag tycker att det finns något fint i det, säger han.

Victor Eriksson sätter prislappar på nyinkomna skivor.
Victor Eriksson sätter prislappar på nyinkomna skivor.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget