"Vill man vara inkluderad får man se till att ha råd"

Enligt SCB jobbar 65 procent av svenska gymnasieelever. Det vanligaste är sommarjobb, men en fjärdedel av eleverna på gymnasiet jobbar hela året. De flesta unga arbetar inom hotell och restaurang, byggindustrin eller detaljhandeln.

Henrietta Eriksson och Markus Conte har jobbat under gymnaiset.
Henrietta Eriksson och Markus Conte har jobbat under gymnaiset.

Henrietta Eriksson sommarjobbade för första gången mellan tvåan och trean i gymnasiet. Hon hade sökt jobb via kommunen men blev inte uttagen i utlottningen de använde för sommaranställningar och fortsatte istället söka på andra håll. Till slut fick hon en tjänst som lokalvårdare. Jobbet drog sedan ut över september och oktober och hon jobbade tio timmar i veckan. Utöver det jobbade Eriksson som privatanställd barnvakt några gånger i månaden.

Varför har du valt att jobba under tiden du pluggat?

– För att mitt CSN-bidrag och eventuella bidrag jag från mina föräldrar oftast inte täcker alla mina kostnader. Det känns viktigt att jobba, då mycket som händer socialt i vår ålder kräver att man har ekonomi för det. Det skapas liksom en social press. Vill man vara inkluderad får man se till att ha råd, säger Eriksson.

Enligt henne jobbar de flesta för att CSN-bidraget helt enkelt inte täcker alla kostnader en tonåring har. Deras föräldrar kanske inte har råd att ge en månadspeng och då måste man ta saker i egna händer. Det handlar om att ta eget ansvar.

– Studenten är ett perfekt exempel. Vill du vara med på skivor, fester, flak och middag så måste du själv ha råd eller jobba “åt klassen” för att ni ska ha råd med allt. Så jag rekommenderar absolut de som har tid och ork att jobba. Det vanligaste tror jag är barnvaktsjobb, caféer eller telefonförsäljning. Det verkar fungera för dem flesta!

Markus Conte sommarjobbade som köksansvarig på ett ålderdomshem. Han värmde vårdtagarnas mat, pratade med dem och gick promenader. Han ville ha lite extra pengar på sommaren och visste att det såg bra ut på CV:t. För honom kändes det dock inte lika viktigt att fortsätta jobba när skolan drog igång igen.

– Jag tycker inte att man ska jobba under terminens gång, utan i så fall ska man bara jobba på sommaren. Det ökar bara stressen, säger Conte.

Har ni tips till någon som ska söka sommarjobb?

– Sök i god tid! Säger Conte.

– Våga gå ut och fråga! Ta med dig ditt CV till alla ställen som söker personal och presentera dig personligen. Det ger ett gott intryck då de får se hur motiverad och professionell du är. Sök till jobb även om du tror att du inte är kvalificerad eller erfaren nog. Ofta blir du överraskad, säger Eriksson.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget