Viktigaste frågan i EU-valet

Var femte väljare tycker att klimatet är den viktigaste frågan inför EU-valet, visar en ny undersökning gjord av Novus. Läget drog ut på stan för att kolla vilken fråga förstagångsväljare värderar högst.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Bland svenska väljare tycker 20 procent att miljö, klimat och energi är de viktigaste frågorna, enligt Novus undersökning framtagen åt Ekot och SVT. Klimatet toppade listan även 2014.

På andra plats i årets mätning kommer antiterror- och brottsbekämpning, ett nytt svarsalternativ som 17 procent bedömer som viktigast. På tredje plats återfinns migration och invandring.

I år ska nästan 500 000 väljare rösta för första gången till Europaparlamentet.

Vilken fråga tycker du är viktigast i EU-valet?

Jessica Puente Torres, 18.
Jessica Puente Torres, 18.

– Jag tycker att frågorna kring ekonomi är det viktigaste ämnet i valet. Ekonomin går inte så bra just nu i Europa, kolla till exempel på Spanien, och det måste EU jobba vidare med.

Micke Lopez, 20.
Micke Lopez, 20.

– Vården är viktigast för mig. Jag tycker att EU-länderna borde samarbeta mer och utbilda fler läkare och undersköterskor. Man ska inte behöva sitta i fyra timmar på akuten och sen få hjälp i fem minuter, oavsett land.

Amanda Krentzel, 18.
Amanda Krentzel, 18.

– Jag känner att jag inte är så insatt i EU-frågor, men jag kommer absolut att rösta. Sen tycker jag att miljön är en viktig fråga. Jag är en miljöperson och det är synd att klimatet förstörs så som det gör.

Webbfråga Vilken EU-fråga är viktigast enligt dig?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget