Veterinärer redo för coronakrisen

Coronakrisen drabbar även djurägare och veterinärer. Nu förbereder distriksveterinärer sig för att klara krisen.

Coronakrisen drabbar många delar av samhället, så även djurägare och veterinärer. Möjligheten att ringa ut en veterinär eller besöka en veterinärklinik begränsas när fler veterinärer än vanligt sjukskrivs. Därför förbereder distriktsveterinärerna nu en prioriteringslista för om läget skulle förvärras ytterligare.

- Än så länge har vi klarat av att sköta vårt uppdrag, säger Fredrik Weimarsson på distriktsveterinärerna till TT.

Högst upp på listan står smittskydd. Det är alltså vård av lantbruksdjur som prioriteras, vilket beror på att livsmedelsproduktionen behöver säkras. Även djurskydd har hög prioritet, eftersom inget djur ska behöva lida. Därför behöver distriktsveterinärerna se till att det alltid ska finnas möjlighet till avlivning, hur illa krisen än skulle bli.

Längst ned på listan finns förebyggande vård, exempelvis tandvård för smådjur.

För närvarande är läget under kontroll. Det minskade antalet tillgängliga veterinärer har hittills sammanfallit med en minskad efterfrågan för exempelvis besök på klinik. Istället är det allt fler djurägare som väljer att få hjälp och rådgivning genom digitala veterinärbesök.

Bara den senaste veckan har antalet samtal till Firstvet, en av de största app-veterinärerna, ökad med 30%. För att möta efterfrågan anställs nu fler veterinärer samtidigt som öppettiderna utökas.

Det är alltså ingen kris i nuläget, utan veterinärhjälp finns att tillgå. Om krisen kring corona skulle förvärras finns nu en krisplan för att hantera det.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget