– På ett sätt kan man säga att covid-19 drabbar män värre, då det är tre fjärdedelar av de som dör som är män. Men kvinnor drabbas värre på många plan. Till exempel är det flest kvinnor som jobbar inom vården, och kvinnor drabbas värre av fattigdom, eftersom att de är fattigare från början, säger Anna-Carin Hall, pressansvarig på Kvinna till Kvinna.
Kvinna till Kvinna är en kvinnorättsorganisation som jobbar genom att stödja andra gräsrotsorganisationer i olika länder. Just nu har de över hundra partnerorganisationer i tjugo länder.
I april släppte de ett uttalande där de uppmanar Sverige och Sida att kämpa för det kvinnliga perspektivet i coronapandemin. I uttalandet skriver de att det här är ett tillfälle att förändra kvinnors situation i världen.
Hur är det här ett tillfälle att förändra situationen för kvinnor?
– I alla kriser, krig och konflikter så ramlar alla inblandade direkt tillbaka i gamla traditionella roller, utan att ifrågasätta det. Man säger saker som: “Nu har vi ju en kris! Nu kan vi inte börja prata genusmedvetenhet här. Nu måste vi bry oss om det som är viktigt!”.
– Om man nu lyckas lyfta hur kvinnor blir extra påverkade av coronapandemin och når igenom i kommunikationen till de som ger krisstöd, om man får de att förstå situationen och strukturerna, då kan det bli förändring, säger Anna-Carin Hall.
Varför faller vi alltid tillbaka i de rollerna, har inte jämställdheten kommit längre?
– På ett sätt kan man säga att det är hemskt att det ibland inte verkar ha blivit bättre men å andra sidan så tar det tid att förändra saker. När vi får in ett jämställdhetstänkande i ryggmärgen så kommer det inte bli såhär längre.
Vad skulle du säga är viktigast för Kvinna till Kvinna just nu?
– Helt enkelt att se och hjälpa våra partners med vad de fortfarande kan göra för typ av arbete. Hur de kan stödja kvinnorna i den här situationen.
– Sen tror jag att vårt stora arbete kommer att börja när krisen är över. Då ser man vad som har gått förlorat.
Är ni oroliga för att det bli mycket att ta tag i när det är över?
– Absolut. Vi är oroliga för att fattigdomsbekämpningen kommer att komma i fokus igen. Har du inte mat för dagen så kan du inte hålla på att kämpa för ditt politiska deltagande. Om jämställdhet har tagit tio steg upp för trappan så kanske det rasar ner sju steg igen. På många ställen kanske man kommer att behöva börja om.
– Det kommer nog vara väldigt mycket att jobba med, många utmaningar som vi trodde att vi kanske var förbi. Men det är först efteråt som vi kommer veta hur mycket vi backat.