Vårsolen farligare än man tror

Viktigt att vara varsam i vårsolen.
Viktigt att vara varsam i vårsolen.

Kylan och mörkret må vara ett minne blott, men när solstrålarna tittar fram bör man komma ihåg solskyddet.

Varje år anmäls ungefär 60 000 fall av hudcancer i Sverige och antalet ökar. Den vanligaste orsaken till hudcancer är att man spenderar mycket tid i solen - och samtidigt inte använder solskydd. Extra farligt är det om man är ung, eftersom att huden är känsligare för solens strålar.

Trots att det inte är sommar i Sverige är solen minst lika farlig nu på våren. Efter vintern är huden blek och därför är det viktigt att vara försiktig. Många svenskar vet redan om riskerna, men struntar ändå i att skydda sig.

– Solen har så många positiva konsekvenser och riskerna med malignt melanom (hudcancer: reds anm) känns hypotetiska och ligger långt bort från många, säger Yvonne Brandberg, professor på Karolinska institutet, till TT.

Solstrålarna ger oss värme och ljus, men producerar också så kallad ultraviolett strålning, UV-strålning. När UV-strålningen träffar din hud försvarar sig kroppen genom att skapa ett mörkare pigment, du får en solbränna. Men UV-strålningen är cancerframkallande hos människor eftersom att kroppen inte klarar av för mycket strålning från solen.

Påskhelgen kommer bjuda på vackert väder. Det blir sol i nästan hela landet. För att skydda sig mot solen bör man använda täckande klädsel och solkräm. Solkräm fungerar bäst när man använder rätt mängd. För en fullvuxen människa är rätt mängd ungefär 35 gram, eller sex teskedar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget