Varje dag använder vi mängder av av digitala tjänster. Icloud-bilder, streamade serier och skolscheman måste alltid förvaras någonstans. Den datan går ofta via datacenter, stora lokaler med datorer som hjälper till att skicka information. Datorerna i datacentren alstrar värme. Den värmen försöker företagen som driver centren att använda på olika sätt.
Hittills har spillvärmen från datorerna använts till olika saker. På ett ställe har värmen använts till att torka pellets, och på andra ställen har den överblivna värmen pumpats in i fjärrvärmenätet. Spillvärmen är oftast ungefär 30-35 grader varm, vilket i vissa fall är för kallt för att kunna användas till fjärrvärme.
18 miljarder kronor satsas
Nu vill Östersund ta täten i att med hjälp av spillvärmen odla mat i stor skala. Två företag ska tillsammans med det kommunägda energibolaget Jämtkraft bygga ett datacenter där spillvärmen ska användas till att odla livsmedel. Man räknar med att nybygget kommer skapa minst 1 000 nya jobb i kommunen. Hela satsningen innebär en investering på 18 miljarder kronor.
Bygget av det nya datacentret kommer göras i olika etapper. Den första etappen ska vara klar 2026, och alla byggnader med tillhörande odling beräknas stå helt färdiga 2033.
Jämtkrafts vd Klas Liljegren säger i ett pressmeddelande att det geografiska läget som Östersund har ger förutsättningar för att kunna säkra fler satsningar som det här datacentret. Vind- och vattenkraften som finns i norra Sverige är attraktiv, eftersom fler och fler företag letar efter gröna alternativ till sina industrisatsningar.
Det planerade datacentret är ett exempel på vad man kallar en cirkulär affärsmodell. Det ska drivas med 100 procent förnybar energi, och maten som odlas ska bidra till en mer självförsörjande region kring centret.
Unik etablering
När det kommer till att använda spillvärme från datacenter till livsmedelsodling, finns det sedan tidigare mindre exempel i Sverige, till exempel i Boden där ett datacenter värmer upp ett 300 kvadratmeter stort växthus.
Tor Björn Minde är enhetschef på det statliga forskningsinstitutet RISE. Han säger att etableringen i Östersund är unik i den stora skalan.
– Microsoft har ett liknande projekt i Nederländerna, men på industriell skala finns få anläggningar i Europa som kommer kunna använda överbliven energi till att odla livsmedel. Det känns väldigt roligt att Sverige är först ut, säger Tor Björn Minde.
Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C) säger att staden länge planerat för den här sortens etableringar, och att det finns plats i bostäder, skolor och förskolor för de som vill flytta till Östersund.
Läget på Drottninggatan
Det är tio år kvar tills det cirkulära datacentret med livsmedelsodling ska stå helt klart. Då är Frank, Ville och Charlie ungefär 25 år gamla. Läget pratade med dem om hur de ställer sig till olika frågor om hållbarhet. Hör i klippet vad de svarade.