Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året går ut på att uppmärksamma en hållbar livsstil och att det man gör spelar roll för vårt klimat och miljö. Läget har pratat med Felicia Eriksson, 18, och Joel Enander, 17, som delar med sig av vad man kan göra för att förbättra miljön.

Foto: Bertil Ericson / TT

Världsmiljödagen är en kampanj som som skett årligen sedan den instiftades på FN:s miljökonferens i Stockholm 1972. Kampanjen går ut på öka kunskapen om och mobilisera handlingskraft kring aktuella miljöfrågor.

I år står Sverige som värd för Världsmiljödagen. Uppdraget för att stärka kommunikationen i Sverige och att samordna aktiviteter ligger hos Naturvårdsverket. Årets tema går under namnet Only One Earth - En Enda Jord. Det syftar på att uppmärksamma en hållbar livsstil, på att uppmärksamma behovet av att ändra sin livsstil för en grönare framtid. Detta gör man genom att göra smarta val och ta beslut som är ekologiskt hållbara. Det är något som uppnås både genom politik och egna val.

Små förändringar, stor skillnad

Det finns många vanor vi kan ändra på i vår vardag som är miljövänliga.

– Jag skulle kunna tänka mig att fortsätta åka kommunalt så mycket som möjligt och äta mindre kött, säger Felicia Eriksson.

Felicias val ligger i att kött i stora mängder varken är bra för kroppen eller miljön. Hon påpekar att det kanske inte är lätt i början, men att gradvis byta ut rött kött mot kyckling och fisk gör omväxlingen enklare. Hon kan även tänka sig att handla mer möbler och kläder på secondhand, att man kan man fynda fina plagg så länge man lägger ner tiden.

Felicia Eriksson, 18 år.
Felicia Eriksson, 18 år.

Små förändringar kan göra stor skillnad. Bland annat kan källsortering vara till mycket hjälp för miljön, något som Joel Enander också är medveten om.

– Jag kan tänka mig att äta och sortera mer klimatsmart för att minska klimatpåverkan, säger han.

Bara att sortera bättre är både ett effektivt och enkelt sätt att ”hjälpa till”, som Joel uttrycker det. Han menar också att matsvinnet är ett problem som ökar, där mängder av mat slängs. Bara man börjar med en enkel sak som att sortera, äta upp maten på tallriken och tänka på vad man köper kommer man en bra bit på vägen mot en grönare framtid, enligt Joel.

Joel Enander, 17 år.
Joel Enander, 17 år.

Det politiska ansvaret

Kampanjen uppmärksammar att miljöfrågorna också är politiska. Styrande politiker tar beslut som påverkar klimatet och miljön. Enligt Felicia Eriksson bör återplantering av träd, naturreservat och ett ökat fokus på en återanvändbar livsstil vara en av väljarnas främsta fokus och en av politikernas främsta prioriteringar.

– Jag tror definitivt på en en politik som betalar tillbaka de naturresurser som vi tar ifrån, säger hon.

Även Joel Enander tycker att politikerna bär ett stort ansvar, men att beslut alltid kommer följas av konsekvenser i någon utsträckning, oavsett vilken väg man väljer.

– Mitt slutliga svar är väl att man kanske kan höja köttpriserna, men alla lösningar kommer med konsekvenser, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget