Världens floder hindras från att strömma fritt

Foto: Foto:TT

Två tredjedelar av världens längsta floder strömmar inte längre fritt, enligt en ny studie. Någonting som missgynnar viktiga delar av ekosystemet.

Det är forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå Universitet och McGilli Universitetet i Kanada som tagit fram studien som publicerats i tidskriften Nature. Enligt studien är det få av de längsta floderna i världen som har en direkt koppling från källan till havet.

- Bara lite drygt en tredjedel (37 procent) av jordens 246 längsta floder strömmar ännu fritt enligt vår studie. Dammar och magasin minskar drastiskt de många nyttor som välmående vattendrag erbjuder människan och naturen världen runt, säger Christer Nilsson, professor vid Umeå universitet och SLU i ett pressmeddelande.

Att floder får strömma fritt är viktigt av flera anledningar. Dels bidrar det till en rikare biologisk mångfald. Det lindrar också effekterna av översvämningar och torrperioder och minskar erosionen av jordbruksmark.

Det är framförallt byggen av dammar och magasin som gjort att floder splittrats och käll- och havsförbindelserna minskat menar forskarna. Men även klimatförändringar är ett hot mot världens floder där varmare temperaturer påverkar vattenkvaliteten och flödesmönstren.

Ämnen i artikeln
Mer om: Vetenskap
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget