Vårbudgeten får kritik för bristande miljösatsningar

Idag presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin vårbudget. Naturskyddsföreningen är kritiska till uteblivna klimatsatsningar i budgeten.

– En droppe i havet av vad som skulle behövas.

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Tycker inte att satsningarna räcker

I regeringens vårbudget som presenterades under förmiddagen konstaterar man att Sverige befinner sig i ett sällsynt tufft läge i ekonomin, med hög inflation och lågkonjunktur samtidigt.

Satsningarna på internationella klimatinvesteringar tredubblas. Regeringen höjer också anslagen till skydd och skötsel för värdefull natur med 40 miljoner kronor. Men enligt Naturskyddsföreningen är satsningarna inte tillräckliga.

— Det är ett litet steg i rätt riktning men satsningarna är en droppe i havet jämfört med vad som krävs, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Finansminister Elisabet Svantesson överlämnar budgeten till talman Andreas Norlén.
Finansminister Elisabet Svantesson överlämnar budgeten till talman Andreas Norlén.

Frågar sig om experter talar för döva öron

Tidigare i våras kom FN:s klimatpanel IPCC:s rapport om läget för klimatförändringarna och man kom fram till att Sveriges klimatpolitik inte räcker för att nå de mål man har satt.

– Trots detta fortsätter nedmonteringen av miljö- och klimatarbetet. Det är uppenbart att regeringen inte agerar på vetenskapen om det akuta läget, talar experterna för döva öron, frågar sig Karin Lexén.

Ämnen i artikeln
Mer om: Vårbudgeten
Mer från: Klimat
Mer från Läget