Valdeltagandet låg på 72 procent i det Finska riksdagsvalet igår, vilket är högre än valet för fyra år sedan då siffran låg på 70,1 procent. I Sverige landade siffran på dryga 87 procent i förra årets riksdagsval.
- Det är ett tecken på att det har varit en valrörelse som väckt intresse, säger statsvetenskapsprofessor Åsa von Schoult vid Helsingfors universitet till Hufvudstadsbladet, om valdeltagarsiffrorna.
Invandring, vård och klimat i fokus
Invandrarkritiska Sannfinländarnas stöd har ökat mest i de senaste partimätningarna och ett tiotal sexualbrott där de misstänka har haft utländsk härkomst har skapat stor debatt i Finland.
Även vårdfrågorna har varit i centrum då ett fall av vanvård avslöjades under vintern. Skandalerna har visat olika åsikter när det gäller valfrihet i vården mellan framför allt det moderata Samlingspartiet, som förespråkar valfrihet i vården, och Socialdemokraterna (SDP).
- Valet har handlat mycket om bland annat vård och arbetslöshet, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Även klimatfrågan har varit framträdande. Det har gynnat De Gröna, men antagligen även Sannfinnländerna, som haft en mer skeptisk inställning till att åtgärder behövs.
Förlust för Centerpartiet och Blå Framtid
Regeringspartiet Centern tappade 7,3 procentenheter och är valets stora förlorare.
Utbrytargruppen ur Sannfinländarna, Blå Framtid, klarade inte riksdagsspärren och fick bara 1 procent av rösterna.
Nu gör Socialdemokratiska partiets ledare Antti Rinne anspråk på statsministerposten, och hoppas att kunna avklara regeringsförhandlingarna innan maj. Till skillnad från Sverige sker regeringsförhandlingarna i Finland generellt efter att rösterna räknats.