Utredare: Israel troligen bakom mordet på Al-Jazeera journalisten

I onsdags förra veckan sköts Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh till döds. Nu visar oberoende källor att skotten troligtvis kom från israeliskt håll.

Foto: AP Photo/Adel Hana

När Shireen Abu Akleh, 51 år, var på plats i Jenin, ockuperade Västbanken, för att bevaka de ökade oroligheterna i området, sköts hon till döds. Hon var iklädd en skyddsväst som tydligt visade att hon var journalist och på huvudet bar hon en militärhjälm. Skottet träffade henne i huvudet, under hjälmen och bakom örat. Skottlossningen pågick i tre minuter och Shireen kunde därför inte få första hjälpen.

På en pressträff uppger den Israeliska premiärministern Naftali Bennett att Shireen Abu Akleh sköts av palestinska skott.

– Jag förväntar mig också att den palestinska myndigheten inte vidtar några åtgärder för att störa utredningen eller förorena utredningsprocessen på ett sätt så att vi inte kommer fram till sanningen, säger Naftali under mötet.

Flera oberoende vittnen uppger att skotten kom från israeliskt håll; däribland palestinska vittnen, offentliga företrädare och även journalister på plats har uppgett att hon dödades av kulor från den israeliska militären (IDF).

Bellingcat är en av flera oberoende organisationer som har påbörjat utredningar kring skjutningen. Nätverkets utredare har publicerat en analys av video- och ljudfiler som samlats ihop från sociala medier. Materialet kommer från både palestinska och israeliska militära källor.

Mer om: Mordet på Al-Jazeera journalisten
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget