Uppdaterad: Tågstrejken närmar sig

Snart är timmen slagen och en omfattande tågstrejk kryper allt närmare. Fackförbundet och arbetsgivarna sitter i förhandlingar och i skrivande stund finns ännu ingen överenskommelse.

Arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen och fackförbundet Seko sitter i förhandlingar kring nya kollektivavtal för tågpersonal. Förhandlingarna gäller bland annat att schemaläggningen kan ändras med för kort varsel, anser facket. Kommer man inte överens plockas tågpersonal ut i strejk, i tre omgångar.

Mer tid behövs

Från början skulle strejken starta den 11 maj, men på torsdagsförmiddagen meddelande Seko att de skjuter upp starten till den 15 maj. Den nya tidsplanen är följande:

Måndag den 15 maj klockan 15: Tågförare på Öresundstågen i Skåne plockas ut i strejk. Även en del verkstadspersonal omfattas vilket kan påverka tågtrafiken i Göteborg och pendeltågstrafiken i Stockholm.

Fredag den 19 maj klockan 15: Är parterna fortfarande inte överens kommer strejken utvidgas. Lokförare på MTR stationerade i Stockholm och Eskilstuna, lokförare på SJ stationerade i Göteborg samt tunnelbanans röda linje i Stockholm kommer beröras.

Måndag den 22 maj klockan 15: Strejkens tredje fas inleds och kommer påverka tågtrafiken i Stockholm, Hagalund, Boden, Piteå, Kville och Malmö.

Seko skriver i ett pressmeddelande: ”Bedömningen är att det fortfarande finns utrymme att förhandla. Frågorna det förhandlas om är komplexa och alla parter bedömer att mer tid skulle kunna lösa upp knutar.”

Inställda tåg kan bli en konsekvens av tågstrejken
Inställda tåg kan bli en konsekvens av tågstrejken
Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget