Unga domare hotas – ”Vi är människor”

Trakasserier och dödshot. Vardagen för unga fotbollsdomare är tuff och många slutar döma tidigt.

– Hot och hat tillkommer till jobbet, säger domaren Theo Edung, 19.

Domaren Theo Edung, 19, berättar om trakasserier mot domare.
Domaren Theo Edung, 19, berättar om trakasserier mot domare.

Uppe på läktaren skriker en vuxen könsord mot den unga domaren. En annan ropar vad han tänker göra med hans mamma. Tonårsdomaren är ensam nere på plan när han hör glåporden – men måste fokusera på matchen. Domaren Theo Edung, 19, hoppas få en lugnare match idag.

Karriären tar fart

Under solen lyser den gröna plastmattan. Gummikulorna mellan de fejkade grässtråna flyger omkring när han drar sin rullväska över planen. I väskan finns allt han behöver. Domartröjor, visselpipa, gula och röda kort. Lördagens tunnelbanetur tog en halv timma, men Theo är van vid längre resor.

Theo Edung har dömt fotboll sedan han var 15 år gammal. Nyligen debuterade 19-åringen som ensam huvuddomare i division 6.

Domaren Theo Edung, 19.
Domaren Theo Edung, 19.

Han är ensam – men debuten blir lugn

Debuten blir behaglig för Theo Edung. Han delar ut fem gula kort och blåser självsäkert i visselpipan när han dömer en straff till hemmalaget. Några gnälliga kommentarer får han ta emot från spelare och ledare, men inget märkvärdigt.

– Idag var det två proffsiga lag med bra disciplin, säger han efter matchen.

Andra matcher kan det bli en ganska hotfull stämning.

– Det är ganska vanligt faktiskt. Är man ensam domare är det svårt att hålla koll på publiken. Då får man bara acceptera att det är såhär.

Idag slipper han både trakasserier och hot. Men Theos kollegor har inte haft lika tur.

– Igår fick min kollega ta emot trakasserier från en vuxen man bredvid mig på läktaren. När jag sa åt honom att lugna ner sig ropade han åt mig i stället.

Dödshot mot unga domare

Men det finns de som inte nöjer sig med att trakassera en domare. Theo berättar om en kollega som fått ta emot anonyma dödshot efter en match.

– Någon skapar en fejkprofil på Facebook och säger att de ska döda honom om han dömer dem igen. Jag vet inte hur allvarligt man ska ta hoten, men oavsett är det inte okej.

Vill döma på de största arenorna

Theo Edung drömmer om att ta sig till de största arenorna, döma de bästa spelarna, inför den största publiken. Men en fotbollsdomare på Wembley eller Camp Nou får inte dela på äran och kärleken som spelarna får. Tvärtom – hoten och hatet ökar.

Domaren Theo Edung, 19.
Domaren Theo Edung, 19.

Många domare slutar tidigt

Förra året larmade domare i Skånes fotbollsförbund om att allt fler unga domare slutar på grund av mängden hat och hot de tvingas ta emot, rapporterar SVT.

– Det stämmer, många lägger av tidigt. Man lägger ner mycket tid på träning, resor och att lära sig regelboken. Och så möts man av den tuffa pressen, säger Theo Edung.

Theo Edung menar att trakasserier och hot påverkar alla undermedvetet.

– Vi är människor och tar åt oss såklart. Men man försöker kliva in i en bubbla och det krävs erfarenhet för att lyckas med det. Lyckas man inte så slutar man.

Theo är inte nöjd med hur yrket ser ut. Men han är medveten om vad som krävs för att bli elitdomare.

– Det är synd att säga, men hot och hat tillkommer till jobbet.

”Att döma är kul – men det kan bli läskigt”

Alfred Barthelson är 14 år och drömmer om att bli elitdomare. Han tycker det är kul, men säger att det kan bli svårare när han får döma äldre spelare.

– Då kommer de att klaga mer och det kan bli läskigt, säger han.

Hör Alfred Barthelson, 14, prata om sin dröm om att bli fotbollsdomare och vad som är läskigt med domaryrket
Hör Alfred Barthelson, 14, prata om sin dröm om att bli fotbollsdomare och vad som är läskigt med domaryrket
Ämnen i artikeln
Mer om: Fotbollsdomare
Mer från: Sport
Mer från Läget