Unga döda i skjutvapenvåld - justitieministern talar till föräldrarna

På tisdagseftermiddagen anordnades ett möte i Folkets hus i Rinkeby där justitieminister Morgan Johansson samtalade med föräldrar till barn som fallit offer för vapenkonflikter i området. Läget var på plats för att prata med justitieministern och mötets arrangörer.

Morgan Johansson framför Rinkeby Torg.
Morgan Johansson framför Rinkeby Torg.

Johansson berättar att han tycker det är viktigt att politiker och myndigheter möter de som bor i området. Dels för att berätta vilka de är och vad de gör, men även för att få höra vad lokalbefolkningen har att säga.

– Vi ska lära oss av varandra. Jag ska höra vad de boende vill ha för förändringar.

Justitieministern tycker att möten som det här är viktiga för att hitta möjliga åtgärder på problem.

– All dialog är viktig. Inte minst för att hitta nya lösningar tillsammans, det är så man löser samhällsproblem.

Under mötet.
Under mötet.

På mötet deltog bland andra Frank Carlsson, områdespolis i Järva och Martin Marmgren, riksdagsledamot. Justitieministern Morgan Johansson inledde mötet med att berätta vad han tror behövs för att bryta utvecklingen av våldet. Att fler döms för brott kopplade till gängkriminalitet och att nyrekryteringen till gängen minskar är, enligt Johansson, det mest centrala.

Han tar upp Malmö som en målbild. Satsningen ”Sluta Skjut” menar Johansson varit effektiv i Malmö och han skulle gärna se ett liknande projekt i Stockholm. Projektet ska har lett till att Malmö har höjt antalet dömda för brott, samtidigt som allt fler vill lämna den kriminella banan.

Projektet går ut på att de mest brottsaktiva individerna samlas i ett gemensamt möte där de ställs inför ett val. Antingen så deltar dem i en avhopparverksamhet eller så kommer myndigheterna samarbeta för att splittra grupperna.

– Om de i stället är kvar i kriminaliteten säger vi till dem att vi kommer jaga er med allt vi har från samhällets sida. Det är polisen, det är åklagare, det är Försäkringskassan, det är Skattemyndigheten.

En far vars son dött av konflikten i Järva lyfter fram vikten att minska tillgången till det som främjar kriminaliteten.

– Pojkarna är som ormens svans, den växer alltid tillbaka. Man måste gå efter huvudet. Huvudet, det är knark och vapen.

Han och flera andra föräldrar vill att Sveriges import regleras hårdare för att minska andelen vapen och knark som cirkulerar. Samtidigt ska straffen för vålds- och narkotikabrott skärpas. Johansson svarar att han under sin tid som politiker bidragit till att höja straffen för brott kopplade till den gängkriminella miljön. Men han vill inte att oskyldiga ska drabbas av striktare kontroller.

– Det kanske är ett par hundra individer som är de mest brottsaktiva, i ett område med tusentals oskyldiga människor som bara vill leva sina liv. Vi måste se till att de vi sätter tryck på är de som begår brotten, inte de andra.

Arrangören Liban Warsame.
Arrangören Liban Warsame.

En av de som arrangerat mötet var Liban Warsame, medgrundarna till organisationen Sluta Skjut. Liban känner sig hoppfull efter mötet. Samtalet gav möjlighet att vädra tankar, känslor och idéer för familjer som drabbats hårt av våldet i området.

– De flesta som var med här har förlorat minst ett barn, vissa till och med två, säger han.

Utanför Rinkeby Folkets Hus.
Utanför Rinkeby Folkets Hus.

Efter mötet samlas deltagarna utanför. En av föräldrarna berättar hur tacksam han är över att det blivit av.

– Det är många anhöriga som har ställt upp. Det är så fantastiskt med alla som kunde vara här, säger pappan.

Ämnen i artikeln
Mer om: Gängkriminalitet
Mer från: Krim
Mer från Läget