Undersökning: Var fjärde ung vuxen köper ut för att det är okej

Valborg är en tid då många unga gör sin alkoholdebut.
Valborg är en tid då många unga gör sin alkoholdebut.

Nu är det vår, snart valborg och många unga gör sin alkoholdebut. Samtidigt visar en undersökning att var fjärde ung vuxen tycker att det är okej att köpa ut alkohol.

Personer mellan 20 och 28 år  tycker det är okej att köpa ut av "omtanke" under valborg. Detta visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget. Undersökningen visar att var fjärde ung vuxen tycker det är okej att köpa ut alkohol vid särskilda tillfällen till folk de känner. Samtidigt visar siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning att varannan ung 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick det av någon de känner.

–Så alla skulle inte gå vidare till en okänd person om man fick nej från någon man känner, utan en del skulle stanna vid det, säger Therese Elmgren som är presstalesperson hos Systembolaget.

Hon menar att många unga vuxna underskattar betydelsen av ett nej. Undersökningen visade att det var svårast att säga nej till kompisar och partners.

Unga vuxna om langning och att köpa ut

Svaren i Sifo-undersökningen visade att unga vuxna tyckte att langa och köpa ut inte är samma sak. Langning handlar om att ta betalt för en tjänst och systematiskt köpa ut alkohol. Men att köpa ut betydde att köpa till någon man känner väl.

 Therese Elmgren blev förvånad över svaren. Hon uppger att det inte handlar om vilket ord man använder.

–Det är samma sak skulle jag säga, riskerna finns där oavsett om du i grunden går in med en tanke om att vara snäll och omtänksam, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valborgsdrickandet
Mer från: Nyheter
Mer från Läget