Ukrainsk storklubb vårdar krigets offer

Kriget har skakat ukrainska Sjachtar Donetsk. Klubben är i täten i kampen om den ukrainska ligatiteln, men på hemmaplan i Donbass handlar striden istället om att vårda krigsveteraner och föräldralösa barn.

Fotbollsklubben Sjachtar Donetsk under träning.
Fotbollsklubben Sjachtar Donetsk under träning.

– Familjerna och regeringen har ingen möjlighet att ge den här sortens ekonomisk hjälp, så vi tar hand om dem, säger Sjachtars vd Sergej Palkin till nyhetsbyrån AFP.

Fotbollslaget Sjachtar Donetsk växte fram ur Donbass kolindustri. Klubbens svart-orange matchställ sägs representera gruvornas mörker samt dagsljuset arbetarna fick möta efter en arbetsdag.

Idag är laget en av de mest framgångsrika ukrainska fotbollsklubbarna genom tiderna. Men Rysslands invasion har drabbat hemstaden Donetsk hårt. Kriget skördar allt fler liv, och stadens barn har hamnat i korselden. Många barn har dött, tvångsförflyttats till Ryssland eller blivit föräldralösa.

– Vi har tagit hand om 31 barn som förlorat sina föräldrar på grund av kriget och vi har hittat 17 familjer till dem, säger Palkin.

Stadens barn har hamnat i korseld.
Stadens barn har hamnat i korseld.

Sedan februari 2022 har Sjachtar även finansierat internationell sjukvård för fem svårt skadade soldater.

– Du kan inte föreställa dig vilka skador de har. Två av dem är förlamade, andra fick katastrofala sår under en raketattack. Vi vill ge dem en chans till ett normalt liv, säger Palkin.

Det har nu gått över ett år från krigets utbrott och flertalet ukrainska idrottsföreningar har beslutat att återigen låta ryssar och belarusier delta i tävlingar. Detta eftersom den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach anser att det är fel att stoppa idrottare från att tävla på grund av deras nationalitet.

Sjachtar-spelaren Ivan Petriak har förlorat sin svärfar i kriget, och är kritisk mot beslutet.

– Varje dag dödar de våra barn, människor, idrottare. Mer än 200 idrottare har dödats och han säger att Ryssland och Belarus är välkomna till OS. Hur är det möjligt?

Ukrainas idrottsdepartement stoppar nu idrottare i landslaget från att delta i tävlingar där ryssar och belarusier deltar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget