Det har varit en lång resa från det att Elon Musk delade med sig av sina synpunkter och förslag på förbättringar av Twitter på sitt Twitterkonto. Han meddelade att han köpt 9,2 procent av bolagets aktier den fjärde april. Därmed var han Twitters största enskilda aktieägare. Till att han först ville sitta med i styrelsen och sen inte. Till ett köperbjudande på alla bolagets aktier för 54,20 dollar styck.
Från att företagets styrelse planerade att stoppa köpet. Till Twitter som var redo att förhandla. Och till sist till Twitter som accepterar Musks bud.
Köpet kostar Musk omkring 44 miljarder dollar, motsvarande ungefär 428 miljarder kronor. Affären innebär att Musk betalar 54,20 dollar per aktie enligt det “definitiva avtalet”.
Styrelsen har gjort “en eftertänksam och omfattande” utvärdering av Musks förslag och att det är den “bästa vägen framåt för Twitters aktieägare” säger Bret Taylor, styrelseordförande för Twitter.
Men vad händer nu?
– Ingen vet nog riktigt vad det här kan få för konsekvenser, säger Niklas Andersson sparekonom på Avanza till TT.
Yttrandefriheten på Twitter lägger Elon Musk stor vikt på.
– Yttrandefrihet är grunden för en fungerande demokrati, och Twitter är en digital mötesplats där saker som är viktigt för mänsklighetens framtid diskuteras, säger Musk i pressmeddelandet om köpet från Twitter.
Han skriver också “I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means” i ett Twitterinlägg.
“I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means”
Att Twitter har ett “syfte och en relevans” som har betydelse för hela världen säger Parag Agrawal, Twitters vd. Han säger också att det arbete som folket bakom Twitter gör aldrig “varit viktigare”.
Affären är godkänd av en enig styrelse och beräknas kunna slutföras i år.
– Twitter har en enorm potential – jag ser fram emot att arbeta tíllsammans med företaget och användarna för att frigöra den, säger Musk i pressmeddelandet om köpet.