Två tonåringar åtalas efter Södertäljes mordvåg

Två personer öppnade eld med automatvapen i Saltskog, Södertälje i oktober förra året. En 19-åring dog och en 16 åring skadades allvarligt. Skjutningen var en del av en större våldsvåg som drabbade staden under 2022.

Två tonåringar åtals nu för medhjälp till skjutningen.

Fallet kommer tas upp i Södertälje tingsrätt.
Fallet kommer tas upp i Södertälje tingsrätt.

Södertäljes svarta veckor

Torsdagskvällen den 6 oktober förra året mördades en person i Saltskog. Skjutningen var den femte på två veckor i Södertälje. Inom loppet av en vecka hade tre personer dödats.

Tre dagar senare samlades södertäljeborna på Stora torget för en manifestation mot våldet.

”De gångna veckorna kommer gå till historien som Södertäljes svarta veckor”, sade kommunalrådet Boel Godner (S) i sitt tal.

Två personer åtalas för medhjälp

Under tisdagen åtalas två unga män för sin inblandning i dödskjutningen i Saltskog. Åklagarsidan menar att den döda 19-åringen träffades av flera skott från ett automatvapen. En 16-årig pojke skadades svårt, men överlevde.

Stora mängder hylsor hittade på brottsplatsen. Ännu har ingen åtalats för att ha utfört skjutningen. Åklagaren menar dock att de två misstänkta ska ha samarbetat nära de två andra personer som sköt.

De två som åtalas är båda 19 år gamla och misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. De ska bland annat ha försett gärningsmännen med en motorcykel och klädesplagg som använts under mordet.

”Jag bedömer att de här brotten är ett led i en konflikt mellan olika grupperingar inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje”, säger åklagaren Mikael Carlsson i ett pressmeddelande.

Förnekar inblandning i mordet

Simon Kjellstrand är den ena 19-åringens försvarsadvokat.

– Min klient förnekar bestämt att han har någonting med de åtalade gärningarna att göra, säger han till TT.

En intern konflikt inom det så kallade Södertäljenätverket tros ligga bakom våldsvågen där totalt sju personer sköts ihjäl under 2022.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget