Tusenårig tandemalj ställs ut - för första gången

Foto: MOLA / TT

Är du intresserad av rikedomar och kunglig tandemalj? Nu ställer Londons arkeologiska museum (MOLA) för första gången ut fyndet av en över 1400 år gammal prinsgrav.

Gravkammaren hittades redan 2003 efter att arkeologer börjat gräva ut en till synes betydelselös kulle mellan en väg, en pub och en stormarknad i Southend i Essex, England. Kullen visade sig innehålla en nästintill intakt prinsgrav.

Den räknas som det tidigaste kända exemplet på en anglosaxisk kunglig tillika kristen grav och forskarna var förvånade över hur välbevarad den var.

- Enligt mig är det vår motsvarighet till Tutankhamuns grav, eftersom det är en intakt version av hur allt var placerat och vad han fick med sig. Fyndplatsen var också oväntad, eftersom den var så oansenlig, säger forskningsledaren Sophie Jackson till The Independent.

Inuti gravkammaren, som utgjordes av ett fyra gånger fyra meter stort rum omgärdat av någon slags träpanel, hittades rester av ett gulddekorerat svärd, glasbägare i olika färger, en lyra, målade träskulpturer, guldmynt, kors samt en vinkanna som troligtvis tillverkats i Syrien. Dessutom fann forskarna resterna av en liten hopfällbar pall av järn.

Av prinsen hittade forskarna bara lite tandemalj. Men de uppskattar att han varit 168 centimeter lång. Två små gulddekorerade kors som troligtvis placerats på den dödes ögon under begravningen återfanns också i kistan.

Det är ännu inte helt säkerställt vem prinsen var men baserat på analyser av graven som visar att den uppförts någon gång mellan år 575 och 605, gissar forskare att den tillhört den saxiske kungen Saeberts bror, prins Seaxa.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget