Trubadurerna som tog till Tiktok

Tiden då Jim Morrison rullade in i studion fem timmar sent med whiskey i hand är förbi, men musikindustrin frodas mer än någonsin. Skillnaden är att tidningsmagasin har bytts ut mot Tiktok-inlägg. Ruben och Trubadurerna berättar om hur nya artister behöver anpassa sig.

Inte den mest rymliga replokalen, men säkerligen inte den minsta heller.
Inte den mest rymliga replokalen, men säkerligen inte den minsta heller.

En lördagsmorgon är inte tiden man tänker sig att ett indieband repar musik. Inte heller är ett industriområde i Årstaberg platsen man föreställer sig att repandet äger rum. Här bullrar det både från motorvägen hundra meter bort och lastbilarna som svischar runt utanför fönstret. Men i en liten replokal omringad av hundra identiska små studior forsar noterna fram. Ruben och Trubadurerna har fyra medlemmar: Ruben Lundström själv, Ludvig Sundell, Nils Bodner och Vilgot Arvidsson. Bandet har nyligen hamnat i strålkastarljuset genom sitt Tiktok-konto, som visat sig vara det bästa verktyget för att marknadsföra deras musik.

– Jag tänkte att vi måste synas och höras på något sätt för det är så man gör i dag, säger Ruben.

Nils på trummor och Ruben bredvid. Bandet sparar sina låttexter i anteckningar på sina mobiler.
Nils på trummor och Ruben bredvid. Bandet sparar sina låttexter i anteckningar på sina mobiler.
Det händer inte att man blir upptäckt utan att man har kämpat.

Ruben och Trubadurerna har i skrivande stund fler än 5100 följare på Tiktok, med som högst 270 000 visningar på en video. Det var i samband med den senaste singeln December som bandet blev aktiva på sociala medier.

– Det finns många band i dag som släpper grym musik men de syns inte, så då får de inte uppmärksamheten de förtjänar. Jag vill att vi ska få det, säger Ruben.

Nu har December över 26 000 lyssningar. Alla i bandet berättar att det som spelar mest roll är att de har kul när de spelar musiken, men självklart är uppmärksamheten uppskattad.

– Jag blir som en katt som kommer hem med en råtta. Alla videor jag tvingat de andra att genomlida har paid off, säger Ruben.

För bandet handlar det inte om följarantal på Tiktok och höga tittarsiffror.

– Vi vill att många ska ta del av musiken vi släpper, säger Ludvig, som är pianist.

Utanför studion är det väldigt avskalat. 64:an på väggen visar att det finns minst 63 likadana rum.
Utanför studion är det väldigt avskalat. 64:an på väggen visar att det finns minst 63 likadana rum.
Hade vi lagt alla de här timmarna på att jobba i en mataffär istället hade vi tjänat mycket mer pengar.

Studion är fylld med musikgrejer men också hemlösa saker, som en lampskärm från 70-talet och en mängd pant. Bandet svär över sladdarna som ligger som en matta på golvet och därför hindrar mikrofonerna från att flyttas. Samma ackordföljd spelas om flera gånger, med små förändringar.

– Nåt funkar inte med melodin, säger Ludvig.

I ena stunden översvämmar de åtta kvadratmetrarna av melodier och sång men i nästa blir det helt tyst. Trubadurerna diskuterar vilket flicknamn som passar in bäst i låttexten. Förslagen varierar från Britney till Ann-Marie.

– Varför skulle vi säga c’est la vie till Beyoncé? Utbrister Ruben.

Ruben är den som skriver låttexter, som bandet sedan går igenom och förfinar.
Ruben är den som skriver låttexter, som bandet sedan går igenom och förfinar.
Våra gamla låtar speglar oss inte i dag.

– På Tiktok har vi fått 200 kommentarer som säger att vi låter som Mares, men det tycker inte jag, säger Ruben.

Ruben och Trubadurerna började med att Ruben ensam uppträdde med visor i Vreeswijk-stil och hade med sina kompisar som komp. Med tiden växte bandet fram och namnet hängde kvar. Något som däremot har ändrats är gruppens musikstil.

– Vi har provat mängder av olika genrer och sparat det som funkade bra, vilket resulterat i hur vi spelar December, säger Nils som är trummis.

Ludvig spelar de knepiga ackorden han föredrar mest av allt.
Ludvig spelar de knepiga ackorden han föredrar mest av allt.
Musiken i dag finns inte i skivaffärer, den finns inte på gatorna utan den finns på sociala medier.

Nils berättar att det är jättesvårt att komma igång som artist utan att använda sociala medier.

– Man måste på något sätt få folk intresserade så att de kommer på spelningar, säger Nils.

Gitarristen Vilgot föreslår att man spelar på plattan varje dag i en månad för att bygga upp sitt varumärke. Men inte ens det skulle funka i dag, tror resten av bandet. Folk är för fast i sina små världar. Lokalt känd är det högsta man kan nå utan sociala medier.

– De som kommit på våra spelningar är bekantskapskretsen till sin udde. Men varför skulle “Lisa, 21 år”, hitta till vår spelning när hon aldrig hört talas om oss? säger Ruben.

Sociala medier har öppnat en ny dörr till framgång i musikvärlden samtidigt som de stängt många andra.

– Man drömmer lite om hur det var innan, om hur band kunde göra gig och ta sig till toppen på det sättet. Det låter jätteromantiskt, säger Ruben.

För nya artister är den enda tydliga vägen framåt genom internet, enligt bandet.

– Funkar det inte på sociala medier så funkar det nog inte alls, säger Ludvig.

Vilgot på gitarr och Ludvig på piano. Förutom musiken jobbar Vilgot heltid på förskola medan Ludvig pluggar till naprapat.
Vilgot på gitarr och Ludvig på piano. Förutom musiken jobbar Vilgot heltid på förskola medan Ludvig pluggar till naprapat.
Jag vill bara köra live, live, live.

Förmiddagsrepet avslutar med singeln Stockholm, som släpps den 26 maj. Gitarrer och knän dyker och studsar i samma takt som Rubens fot stampar. Ett medvetet val att inte sjunga om kärlek – så beskriver Ruben sången.

– Det är lite läskigt att släppa en ny låt eftersom det gick så bra för den förra, säger Ludvig senare.

Eftersom bandet nu har en del följare vet de att Stockholm kommer få lyssningar. Däremot får tiden utvisa om folk kommer tycka om musiken.

– Det är ett dåligt tecken att jag gillar låten, säger Ruben.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget