”Tre ungdomar ansluter till gängen varje dag”

De kriminella gängen utgör ett hot mot hela samhället. Det var budskapet som gavs på polisens presskonferens på tisdagsförmiddagen.

En bil träffad av en kula i Bredäng.
En bil träffad av en kula i Bredäng.

Ett mycket allvarligt läge. Så beskriver rikspolischef Anders Thornberg situationen som Sverige befinner sig i.

På tisdagsförmiddagen höll polisen presskonferens om utvecklingen bland de kriminella gängen som härjar i svenska städer.

– Den organiserade brottsligheten äter sig in i samhällets olika funktioner och har antagit proportioner som är systemhotande, sa Anders Thornberg under tisdagen.

Ungdomar och barn

Många ungdomar lockas in i en kriminell miljö och dras sedan in i gängen.

– Våldskapitalet är stort och antalet inblandade är skrämmande. Varje dag ansluter tre nya personer till de kriminella miljöerna, ofta barn och unga, sa rikspolischefen.

En kraftsamling pågår just nu inom polisen. Målet är att ta sig an ett antal konflikter som pågår i Stockholm. Detta ska enligt polisen hjälpa till även i andra delar av landet, eftersom de olika nätverken sträcker sig över stora ytor.

Det kan vara svårt för polisen att komma åt de som i själva verket styr gängen, berättar Hampus Nygård, chef för polisens Nationella operativa avdelning. Detta eftersom barn och ungdomar ofta används som skydd.

– Den här polisoperationen syftar till att komma åt de som inte själva tar i vapen eller narkotika. De som lägger ut uppdragen på andra. De som döljer sig bakom barn och unga som utför de här våldsbrotten, sa Hampus Nygårds.

Nya arbetsätt

Trots orosmolnen bjöd rikspolischefen ändå på en gnutta hopp.

– Under 2023 ser vi trots allt en nedåtgående kurva när det gäller antalet döda i skjutningar. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det, sa Thornberg.

Tack vare nya arbetssätt som polisen själva menar varit effektiva så har man sedan slutet av förra året beslagtagit stora mängder vapen.

– Vi har hittat mordplaner i telefoner när vi stoppat gärningsmän ute i trafiken. Vi hittar gärningsmän med skyddsvästar, ansiktsmasker och kulor i loppet på sina vapen, sa Thornberg.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget