Tre tokiga tryck

Krav på folkräkning antogs efter att förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) tryckte fel i riksdagsbänken den 27 april. Siri Hylin och Sahara Krekin har också tryckt fel. Inte i riksdagen men i skolan.

Till följd av Ibrahim Baylans (S) tryckfel i riksdagsbänken röstades ett krav på regeringen att ordna en nationell folkräkning igenom.
Till följd av Ibrahim Baylans (S) tryckfel i riksdagsbänken röstades ett krav på regeringen att ordna en nationell folkräkning igenom.

Den ende av de närvarande socialdemokratiska ledamöterna som röstade med oppositionen var Ibrahim Baylan. Oppositionens begäran om att genomföra en folkräkning vann därför med 141 röster mot 140.

Trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet motsatte sig kravet gick det igenom.

Orsaken var ett tryckfel. Under en lång votering med många punkter tryckte Baylan fel, bekräftar han genom partiets presstjänst.

Har du någonsin tryckt fel?

Siri Hylin och Sahara Krekin delar med sig av sina feltryckningar.

Siri Hylin, 17 år.
Siri Hylin, 17 år.

Siri Hylin berättar om hur hon skickade in en rapport med en rubrik som kan beskrivas som olämplig.

– Jag var ganska otaggad på att göra rapporten så jag började med att skriva en lallig rubrik.

“Bajskorv suger snopp prutt”

Skrev hon som rubrik.

– Sen skrev jag klart rapporten och lämnade in den. Utan att ändra rubriken, säger Siri Hylin.

Sahara Krekin, 18 år.
Sahara Krekin, 18 år.

Sahara Krekin har en liknande historia.

– Under en lektion skulle jag egentligen göra en uppgift, men jag orkade inte. Istället satt jag bara där men när min lärare gick förbi tryckte jag på tangenterna och låtsades skriva.

“Blalbalabalabala”

Skrev hon i sin uppgift.

Även i detta fall slutade det med att uppgiften lämnades in utan att Sahara Krekin läste igenom den en extra gång.

Vad hände sedan?

– Nu är det mest bara ett skämt. För inte så länge sen skrev jag en annan rapport och då tog samma lärare upp saken och sa “Siri tänk nu på rubriken”, säger Siri Hylin.

För Sahara Krekin har inte så mycket hänt.

– Ingen sa någonsin något om händelsen.

Ibrahim Baylans tryckfel

Allt löste sig efter både Siri Hylins och Sahara Krekins tryckfel. Men vad händer efter Ibrahim Baylans tryckfel i riksdagsbänken?

Kravet på tillkännagivande om en folkräkning antogs. Men regeringen är inte absolut tvingande att följa tillkännagivanden. Dock bör regeringen agera på något sätt för att visa att den bryr sig om vad riksdagen har uttalat. Men den lär inte hinna ordna en folkräkning eftersom det är så kort tid kvar till riksdagsvalet.

Vilka ställde kravet och varför?

I flera motioner från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ställdes kravet. De anser att en folkräkning vore ett bra sätt att upptäckta fel i registren över folkbokförda. Både för att komma tillrätta med trångboddhet och som medel för att motverka bidragsbrott och parallella samhällen.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget