Tre poliser åtalas efter Eric Torells död

Eric Torells död berörde många människor. Hans begravning i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm var öppen för alla som ville sörja eller uttrycka sitt deltagande.
Eric Torells död berörde många människor. Hans begravning i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm var öppen för alla som ville sörja eller uttrycka sitt deltagande.

En polis åtalas för vållande till annans död efter dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell förra sommaren. Två andra poliser åtalas för tjänstefel.

Ett befäl och två av de tre poliser som var på plats vid skjutningen den 2 augusti förra året åtalas. Två åtalas för tjänstefel och en för vållande till annans död.

På innergården där skottlossningen ägde rum fanns tre poliser på plats. När Eric Torell kom in på innergården höjde han ett leksaksvapen mot en av de tre poliserna.

Polisernas förklaring till varför de började skjuta är att de uppfattat det hela som en nödvärnssituation, att det verkligen rörde sig om ett riktigt vapen. Åklagaren har också gjort bedömningen att leksaken kunde tas för att riktigt vapen.

Men när Eric Torell vände sig om borde de ha slutat skjuta mot honom, vilket inte skedde.

Polisen som avlossade det dödande skottet åtalas för vållande till annans död. Den andre polisen åtalas för tjänstefel.

– Jag har kommit fram till att de poliser som åtalas för att ha skjutit inte har gjort den verkanskontroll de borde göra, och hade de gjort det hade de förstått att Eric inte utgjorde något hot, säger åklagaren Martin Tidén till TT.

Verkanskontroll är en bedömning av situationen som en polis förväntas göra efter att ha avlossat skott.

Den tredje polisen åtalas också för tjänstefel. Det är en polisinsatschef som var på plats vid händelsen. Han borde enligt åklagaren ha vidtagit fler åtgärder. Bland annat borde han ha minimerat risken för poliserna på plats och ha tagit reda på mer när han innan skjutningen stötte på Eric Torells pappa, som var ute och letade efter sonen.

De åtalade nekar till brott.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget