Priserna på mensskydd hör inte till det som ökat mest under det senaste året. Det rör sig om nio procent. Men när varor i handeln blir dyrare tvingas hushållen prioritera hårdare och en sammanställning från Matpriskollen visar att mensskydd hamnar långt ner på listan.
– Jag möter unga kvinnor som inte vågar be sina föräldrar att köpa mensskydd för att de vet att familjen lever i ekonomisk fattigdom. De vill inte utsätta föräldrarna för den stressen, säger Sara Malmvall på Göteborgs Stadsmission till TT.
”En MENSkligare skola”
Mensfattigdom innebär att man inte har råd med mensskydd eller att inte kunna sköta sin mens på ett hygieniskt sätt på grund av dålig ekonomi. Den ideella föreningen MENSEN arbetar därför med att uppmärksamma frågan. De uppmanar skolor att erbjuda gratis bindor och tamponger till elever genom kampanjen “En MENSkligare skola”.
– Även om mensfattigdomen är liten i Sverige finns det barn som växer upp i ekonomisk utsatthet. För dessa är det extra viktigt att mensskydd finns tillgängligt i skolan, säger Rebecka Hallencreutz, verksamhetsansvarig på MENSEN.
En av skolorna som sedan en tid tillbaka erbjuder gratis mensskydd för elever är Viktor Rydbergs Gymnasium vid Jarlaplan. Elvira Batra går i ettan och tycker att det är ett bra initiativ från elevrådets trivselutskott.
– Toapapper är inte gratis på ICA men finns ju tillgängligt på alla offentliga toaletter så det borde ju vara samma praxis för mensskydd, säger hon.
RedLocker startade som ett skolprojekt
När Liza Eriksson och Clara Lidman var 17 år startade de RedLocker, en mensskyddsautomat med fria bindor och tamponger. Företaget började som ett fiktivt skolprojekt i en entrepenörsskapsklass och har nu skördat stora framgångar.
– Båda kände igen sig i det påtagliga problemet att inte ha tillgång till mensskydd. Vi ville bygga en distributionslösning i vår gamla skola men behovet visade sig vara lite större än så, säger Liza Eriksson.
Idag finns de röda automaterna på fler än 3000 platser i Europa. De hyrs ut och sätts upp på bland annat skolor, arbetsplatser och idrottsföreningar.
– Vi jobbar med ungefär hälften av Sveriges gymnasieskolor idag. Vår hjärtefråga har alltid varit ungdomarna för att behovet är som störst, alla har inte råd att köpa mensskydd.
Trötta på tabu och hinder
De arbetar för en förändring och är trötta på den tabu och de hinder som finns relaterade till mens. Liza menar också att skolan enligt skolverket har en skyldighet att uppfylla lika förutsättningar för alla elever.
– Gratis mensskydd är en del av det, för att ingen ska behöva göra avbrott för att söka upp närmsta affär eller till och med gå hem på grund av mens.
Jämställd ungdom
I höstas lanserades projektet Jämställd Ungdom 2024, en målvision för att göra mensskydd tillgängligt i alla Sveriges skolverksamheter och idrottsföreningar innan år 2024 är slut.
– Det tror vi inte alls är ouppnåeligt sett till hur långt vi redan kommit idag.
Varför gör ni det här?
– Det handlar om en mänsklig rättighet, en rättighet att kunna idrotta eller gå i skolan som en icke-menstruerande person. Vi behöver förändra synen på mensskydd. Det är inte en lyxprodukt utan ett basalt grundbehov för att kunna verka på lika villkor.