Fem personer greps för smuggling, men två lyckades fly, efter att 1,5 ton elefantbetar hittats i lastbilstransporter i Kongos näst största stad Lubumbashi. Var betarna kommit ifrån eller var de var på väg är ännu oklart. Sabin Mande är jurist för en rad miljöorganisationer och gissar att mellan 80-100 elefanter har slaktats för dessa betar.
I början av 1900-talet, fanns det omkring 10 miljoner afrikanska elefanter, enligt data från WWF. På 70-talet hade de reducerats till cirka 1,4 miljoner, och idag uppskattas det bara finnas omkring 400 000 stycken kvar. International Union for Conservation of Nature (IUCN) bedömer att sannolikheten är väldigt hög för att arten kommer att dö ut i vilt tillstånd. Trots det, faller årligen 20 000 afrikanska elefanter offer för tjuvjakt, vilket betyder att det är fler som dödas än föds.
Mats Forslund är artskyddsexpert på WWF och påstår att det vi svenskar kan göra för att eliminera tjuvjakt, är att bidra till en minskad efterfrågan på elfenben.
– Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Vi uppmanar turister att aldrig köpa elfenben eller souvenirer från vilda djur, säger han till SVT.
I ett pressmeddelande från WWF påstår afrikaexperten Allan Carlsson att tjuvjakten har minskat sedan 80-talet, då omkring 100 000 elefanter dödades varje år.
– Vi kraftsamlade för att stoppa dödandet. Med fler parkvakter, ökat samarbete med lokalbefolkningen och engagerade bybor i buffertzonen vände vi trenden, säger han.
Trots minskningen av tjuvjakt på elefanter, utgör den fortfarande ett stort hot mot artens befintlighet. Enligt rapporter från IUCN dödas 55 elefanter varje dygn av tjuvjägare, enbart för dess betar.
År 1989 blev handel med elfenben kriminaliserat över hela världen, som följd av att elefanter var väldigt nära att dö ut. Men, WWF rapporterade 2021 att i en av Afrikas största utförelseportar av elfenben, Dar es Salaams hamn, ligger värdet av elfenben på 3000kr/kg. När det kommer fram till Sydostasien är värdet omkring 9000kr/kg. Det är på grund av den illegala handeln av elefantbetars stora omsättning i pengar som tjuvjakten och handeln är svårstoppad.