Tjugotal fall av blottning i Uppsala

Polisen i Uppsala har fått in ett tjugotal anmälningar gällande blottning den senaste månaden.
Polisen i Uppsala har fått in ett tjugotal anmälningar gällande blottning den senaste månaden.

Polisen i Uppsala har fått in flera anmälningar om sexuellt ofredande den senaste tiden.

4 maj får polisen samtal om att det ska vara en blottare i skogen vid Gamla Uppsala. Flera polispatruller och en helikopter åker till platsen, men hittar inga spår av mannen som har hunnit lämna brottsplatsen.

I Uppsala har ett tjugotal fall av sexuella ofredanden rapporteras till polisen den senaste månaden. Det rör sig om en eller flera män som blottat sig för kvinnor i olika naturområden runt staden. Gärningsmannen/gärningsmännens identitet är ännu okänt för polisen.

Polisens uttalande

– Det här är integritetskränkande och sätter spår hos kvinnorna under lång tid. Vi vill lösa det här så snabbt som möjligt, säger Jonas Eronen, poliskommissarie vid Uppsalapolisen till SVT Nyheter Uppsala.

Vidare menar poliskommissarien att han ser allvarligt på händelserna och uppmanar dem som utsätts för blottningarna att försöka identifiera mannen.

Ring 112

Jonas Eronen säger att anmälningarna ofta kommer timmer efter att brottet har skett och att gärningsmannen antagligen hunnit lämna brottsplatsen vid det laget, i en intervju med TV4 Nyheterna.

Vidare menar Jonas Eronen att mörkertalet kan vara stort då man inte tycker det känns värt att anmäla.

– Man tror inte att det är en idé att ringa in och anmäla men det ger oss ett större underlag för lägesbild, om det är en och samma gärningsman eller om det är fler. Just nu är det som att leta efter en nål i en höstack.

Polisen uppmanar nu alla som ser en blottare att anmäla brottet direkt.

Varför blottar sig vissa män?

Läget har frågat Cecilia Kjellgren, docent i socialt arbete vid Linnéuniversitetet, varför vissa män blottar sig för kvinnor.

Hon menar att en vanlig anledning är att man söker en upplevd bekräftelse och reaktion hos sitt offer.

- En del känner att reaktionen - oavsett om nån blir skrämd - blir stärkande. Det blir bekräftande och då kan man även tolka reaktionen från den som blir rädd till en god känsla.

Vidare menar hon att det finns olika typer av blottare där olika faktorer kan ligga till grund för handlingen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget