David Waskuri, legitimerad psykolog, specialist inom psykologisk behandling och psykoterapi samt legitimerad psykoterapeut, anser att det är viktigt att förstå vad stress är. Han förklarar att vårt fight or flight-system aktiveras när det finns krav, rädslor och oro, såsom att få ett bra betyg för att kunna komma in på en önskad skola.
– På ett sätt är det bra att det aktiveras för då skärper man sig lite grann, men det kan också bli fel, säger David Waskuri.
Till Läget ger David Waskuri sina bästa tips för att hantera stressen – både i vardagen och under provet:
Katastroftankar
När katastroftankar uppstår är det viktigt att ifrågasätta dem. Tankar kan lätt dra iväg i tankefällor och behöver inte stämma. Stanna därför upp och fråga dig själv vad för bevis det finns för tankarna. Det kan också hjälpa att bolla med någon annan.
– Ibland kan man fastna i katastroftankar som att “det kommer inte gå bra” eller att man får svårt att sova. Till viss del måste man normalisera stressen men också förstå varför man får den, säger David Waskuri.
Återhämtning
Sömnen är det viktigaste för återhämtningen. Att få in bra sömnrutiner, inte lägga sig för sent och ta bort skärmar för att kunna varva ner är bra för återhämtningen. Men återhämtning kan även innebära träning eller att träffa kompisar.
– Om man pluggar mycket är det viktigt att inte släppa allt och bara plugga i veckor. Det är viktigt att inte tappa sina rutiner, vänner eller träningen, då finns det risk för att man blir utbränd. Man måste hitta balansen mellan det som tar energi och det som ger energi, säger han.
Var snäll mot dig själv
– Att pressa sig själv hela tiden går inte, då orkar man inte så länge, säger David Waskuri.
Sätt dig ner, kör en andningsövning i 10–20 minuter och gärna två gånger om dagen. David Waskuri säger att man har sett att de som gör mindfulness varje dag blir bättre på att hantera oro och negativa tankar.
Sättet vi andas på kan också påverka stressen. När man är stressad andas man endast högst upp i bröstkorgen vilket ökar stressen. Försök istället tänka på att andas långsammare och låt andetagen gå ända ner i magen.
Planera
Att göra sitt eget veckoschema på papper där det står vad man ska göra om dagarna skapar en känsla av kontroll.
– Schemat måste inte följas till punkt och pricka men förutsägbarheten av att veta vad man ska göra är bra för att motverka stressen. Ge också plats för återhämtning i schemat, säger David Waskuri.
En klassiker är att skjuta upp pluggandet till sista dagen eller när lite tid återstår.
– Det är lätt gjort eftersom vi alltid vill göra saker precis innan en konsekvens, säger han.
Det kan vara svårt att motivera sig själv när en konsekvens ligger för långt fram i framtiden. Men genom att börja i god tid kan man förebygga stressen. Då är kanske allt som krävs att man pluggar lite varje dag.
Det finns fler chanser
Allting hänger inte på en sak utan det är något vi ofta inbillar oss förklarar David Waskuri. Genom att tänka att det finns fler chanser blir man mer avslappnad.
– Man måste ha lite “jag gör det jag kan, men det blir som det blir också”. Det betyder inte att det blir katastrof ifall det inte går, säger han.
Acceptera situationen
Ta det i din takt och så lugnt du kan under proven, men man måste också acceptera att det är en pressad situation.
– Det kanske till och med är bra med lite stress under prov. Tar man det för lugnt kanske man inte hinner, säger David Waskuri.
Efteråt är du klar med det! Då säger David Waskuri att det är viktigt att du ger dig själv lite cred. Det är ingen idé att älta och vara självkritisk utan gör något kul och avslappnande istället.