Tiggeri förbjuds i Katrineholm

Frågan om tiggeriförbud diskuteras just nu i många kommuner runt om i landet.
Frågan om tiggeriförbud diskuteras just nu i många kommuner runt om i landet.

Nu blir det förbjudet att sitta på Katrineholms gator och be om pengar.
– Jag vill helst se ett tiggeriförbud i hela EU, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande till Läget.

På måndagskvällen röstade den styrande majoriteten, bestående av moderater och socialdemokrater, för ett tiggeriförbud i Katrineholm. De fick stöd från Sverigedemokraterna och röstningen i kommunfullmäktige slutade med 37 röster för och 14 röster mot ett förbud.

– Frågan om tiggeri har diskuterats länge i Katrineholm. Jag hoppas att det här sänder signaler både till andra kommuner och andra EU-länder att reagera snabbt, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström.

Han menar att tiggare som befinner sig i Katrineholm bör återvända till sina hemländer och ta hand om sina familjer på plats istället.

– De måste lämna ekorrhjulet. Om de åker hem kan de sätta sina barn i skolan och komma ur tiggeriet, säger han.

Centerpartiet var ett av de partier som röstade emot förslaget.

– Det är inget brott att samla in pengar. Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till P4 Sörmland.

Hon menar även att problemet inte är så stort i staden då det handlar om två eller tre personer som påverkas av beslutet.

Förbudet träder i kraft den 1 augusti och det blir polisens uppgift att se till att inga tiggare befinner sig på Katrineholms gator.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget