Tidiga vittnesmål från krig - därför är det viktigt

Under det pågående kriget mot Ukraina utreder åklagare i Sverige misstänkta brott mot civila. Varför utreder Sverige brott som begås i ett annat land? Fyra åklagare förklarar.

Det är svårt att utreda krigsbrott. Det kan vara farligt, och till och med omöjligt, att resa till konfliktområden för att samla in bevis. Detta berättar kammaråklagaren Reena Devgun i Åklagarmyndighetens pressmeddelande från 13 april, där fyra åklagare beskriver sitt arbete med att utreda krigsbrott mot civila i Ukraina.

Trots svårigheterna i att utreda krigsbrott har Sverige hittills haft framgångar. Åklagaren Hannah Lemoine berättar att Sverige har ett internationellt ansvar att utreda brott mot mänskligheten. Flera gånger har detta specialarbete lett till att skyldiga personer kunnat dömas för brotten, trots att det har gått flera år sedan de begicks.

På sikt kan vittnenas uppgifter vara viktiga bevis när det gäller att utreda krigsbrott, skriver Åklagarmyndigheten. Den nya metoden, strukturell förundersökning, leder inte nödvändigtvis till att en särskild person döms för brott. Däremot kan bevismaterialet från vittnen vara till hjälp för den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som utreder krigsbrott.

Internationella brottsdomstolen i Haag.
Internationella brottsdomstolen i Haag.
Ämnen i artikeln
Mer om: Kriget i Ukraina
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget