Skulle det vara roligt att plugga utomlands? Hur är det att jobba internationellt? Många unga människor har funderat på dessa frågor. Nargis Babar, 18 år, är en av dem.
Nargis Babar, 18 år, utrikesstudent i England.
Foto: Cecilia Henriksson
Det är sen eftermiddag i maj. Från fontänen sprutar vatten som lyser kristallklart i solljuset. Snart är det sommar och många har ansökt till universitetet till höstterminen.
Nära tunnelbanestationen vid Karlaplan finns Österrikes ambassad. En trappa upp ligger handelsavdelningen där Martin Glatz jobbar. Han är representant för Österrikes handelskommission Advantage Austria i de nordiska länderna och har arbetat i Stockholm sedan 2020.
— Vår roll är att hjälpa österrikiska bolag att komma in i marknaden utomlands, att vara framgångsrika där, att skapa kommunikationsnätverk och så vidare, förklarar han.
Som diplomat flyttar man ofta. Förutom Sverige har Glatz även bott i Egypten, Kanada, Kina, Japan och sitt hemland Österrike. Han menar att det är den roligaste aspekten av sitt jobb.
Nargis Babar, 18 år, är utrikesstudent och studerar juridik på Durham University i England. Tidigare studerade hon på flera internationella skolor i Sverige där undervisningen var på engelska. Hon är nöjd med sitt studieval:
— I och med dagens globalisering är engelska ett stort internationellt inflytande på svenska samhället och utomlands också. Därför tycker jag att utrikesstudier är en bra möjlighet för att upptäcka nya kulturer och i mitt fall för att kunna använda mina erfarenheter i engelska språket.
Läget intervjuar Matin Glatz, representant för Österrikes handelskommision för de nordiska länderna.
Foto: tagen av anonym kollega på Advantage Austria.
Utrikesstudier
Nargis Babar anser att utrikesstudier kan vara bra för vissa personer men inte för alla.
— Om du har svenska som modersmål eller har bra färdigheter inom språket är det ganska enkelt att vänja sig vid den svenska universitetskulturen. För mig var det enklare att anpassa sig till England även om det fanns olikheter i kulturen. Men om man känner sig bekväm med det svenska systemet är det helt okej att välja bort utlandsstudier.
Andra alternativ finns för de som vill uppleva ‘the abroad experience’ utan att behöva ta drastiska steg, berättar hon. Exempelvis kan man volontärarbeta eller gå på en enstaka kurs i ett annat land under lovperioder.
Hon fortsätter:
— Det kommer att vara svårt att anpassa sig och det är svårt för alla. Man måste vara beredd på att anpassa sig och vara redo för att förändras.
Sina intressen och mål avgör om man drar nytta eller ej från utrikesstudier, menar Nargis.
Martin Glatz har annorlunda åsikter om utrikesstudier och menar att alla borde ta den möjligheten och det är tillgänglig:
— Jag tycker att det nästan borde vara obligatoriskt. Det mest givande är att hålla kontakt med personerna som man har träffat i olika sammanhang i livet. Det är genom mänskliga relationer som man lär känna ett land, inte genom att titta på en karta.
Fattiga studenter
— Universiteten samverkar mer med varandra än vad de gjorde innan, för elevernas skull. Jag är övertygad om att det finns många möjligheter för unga människor som vill studera internationellt, mycket mer än vad som fanns för 40-50 år sedan, menar Martin Glatz.
Men alla har inte råd att studera utomlands. Med tanke på den pågående inflationen har det blivit mycket dyrare att resa. Dessutom är det inte alla som studerar på universitet eller har tillgång till det, och saknar därmed möjligheten att bo utomlands på det sättet.
Det är inte någonting som hindrar en att studera eller jobba utomlands, tycker Glatz.
— Jag tror att det har mindre att göra med yrket som man är intresserad av och mer att göra med hur skicklig man är.
Det går att hitta alla möjliga olika jobb där man kan applicera sina talanger, hemma eller utomlands, tillägger han.
— I England är det svårare att ha råd med universitet. Det är en investering och alla har inte råd med det. Det är verkligen ett privilegium att kunna välja vart man vill studera. I Sverige är det bra att man kan plugga på universitet utan att behöva betala någonting, menar Nargis Babar.
Karaplans fontän.
Foto: tagen av Cecilia Henriksson.
Våga ta risker
Martin Glatz menar att attityden man har är mer avgörande än andra förutsättningar.
— Det är inte alltid bra att vara för bekväm av sig. Då är man ovillig att ta risker.
Nuförtiden finns det universitetsprogram och jobb som går ut på att man arbetar på distans. På så sätt kan man jobba för internationella företag men undvika att behöva flytta till ett främmande land. Enligt Glatz är detta koncept oerhört tråkigt och att man förlorar mycket mer på det än vad man vinner.
— Jag säger detta till alla unga människor: det är så mycket som händer ute i världen. Saker som man inte ser online.
Nargis Babar märker av att hon har mognat som person genom att ha flyttat hemifrån.
— När man flyttar utomlands så börjar man ett nytt kapitel. Man blir ju mer mogen men det är inte heller någonting man tänker på när det händer eftersom det är en naturlig del av processen.
Hon erkänner att upplevelsen har gjort henne mer öppen:
— Man lär känna sig själv i det sammanhang man befinner sig i och i det här fallet sker det på grund av att man försöker förstå en ny kultur.