Techno. Kärlek. Techno.

Coronapandemin slår stenhårt mot den globaliserade klubbscenen. Runt om i landet stänger framgångsrika klubbar sina dörrar och tvingas snabbt tänka om.

– En riktigt bra dj eller artist kan leverera samma känsla till dina hörlurar, till ditt eget hem, säger Johannes Drakenberg, en av arrangörerna bakom Lockdown Stockholm.

Lockdown Stockholm förbereder kvällens technoklubb.
Lockdown Stockholm förbereder kvällens technoklubb.

Just nu arbetas det febrilt för att färdigställa en av Stockholms största spelningar i vår. Spelningen, som varken erbjuder otrolig rymd eller panoramafönster med skärgårdsvyer, huserar utanför det fysiska rummets begränsningar. Bakom fredagens digitala technoklubb, liveströmmad från Slakthusområdet, står Rickard Svensson och Johannes Drakenberg.

– Att vara på plats och interagera med sina vänner eller träffa nya vänner och samtidigt känna basen i bröstet har en stor betydelse. Det går inte att uppnå samma känsla som IRL, men musik är universellt och det spelar inte störst roll vart musiken kommer ifrån för dom flesta. Det är samma techno, samma kärlek, säger Johannes Drakenberg.

Rickard Svensson förklarar att en digital scen kan upplevas från sängen, eller ihop med vänner. På det sättet är den digitala klubbvärlden mycket mer demokratisk och inkluderade.

– Vi har inga kriterier på hur spelningar ska upplevas. Vi har tittare som ligger i sängen och diggar med hörlurar, men också väldigt många som kopplar upp sig ihop; bjuder in ett par vänner och dansar i vardagsrummet hela kvällen, berättar Rickard Svensson.

– Folk har på riktigt tagit fram rökmaskiner, minilasrar och discolampor hemma och skrivit plakat och lappar som dom visar upp för artisterna på scen. Otroligt kul för alla som tittar men framförallt för artisterna, fortsätter Johannes Drakenberg.

Den stora målsättningen med Lockdown Stockholm är att etablera digitala klubbupplevelser som ska fortlöpa även efter coronakrisen. Pengarna går till välgörande ändamål, med samarbetspartners som varierar från spelning till spelning – i alla fall som det ser ut nu.

– Det känns extra viktigt att vi samarbetar med välgörenhetsorganisationer i krisen. Denna gång ville vi stötta arbetet som utförs av World Animal Protection Sverige. Framförallt för att många tecken tyder på att hanteringen av djur och djurens rätt är en av anledningarna till att vi sitter här idag med stängda gränser, med en epidemi som härstammar från dålig djurhållning, avslutar Johannes Drakenberg.

Johannes Drakenberg och Rickard Svensson.
Johannes Drakenberg och Rickard Svensson.
Ämnen i artikeln
Mer om: Mys i kris
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget