Sverige har bäst ryttare och bäst häst

Henrik von Eckerman är världens bästa hoppryttare och Sverige är överlycklig. Hårt jobb och bra energi är nyckelorden.

von Eckerman med hästen King Edward i Stockholm.
von Eckerman med hästen King Edward i Stockholm.

I helgen tog han världscupssegern i Omaha och är historisk som en av Sveriges bästa hoppryttare genom tiderna. 42 år ung presterar Henrik von Eckerman konstant på högre nivå än alla sina konkurrenter.

Jobbat hårt i 13 år

Von Eckerman har tagit de flesta av sina segrar med hästen King Edward, som flera år i rad blivit kallad världens bästa hopphäst. Tillsammans har de tagit OS guld i lag, VM guld, världscupsguld och en mängd andra vinster. I hästvärlden uppdateras rankinglistan varje månad i ett rullande schema. Ryttarna måste alltså tävla och prestera på topp varje månad för att behålla sin placering.

– Henrik har jobbat hårt i 13 år, utvecklat sin ridning och ridit en massa hästar innan han blev framgångsrik. Han har tagit den långa vägen, säger Andrea Barth från Svenska Ridsportförbundet.

Henrik von Eckerman har varit rankad som nummer ett i världen i nio månader nu och har över 300 poäng mer än tvåan Julien Eipallard.

von Eckerman efter ryttar-vm i Danmark 2022
von Eckerman efter ryttar-vm i Danmark 2022

Ser ljust ut för Sverige

Tidigare var Peder Fredricson, som tävlat i lag-OS med Von Eckerman, etta i världen. Det är bra marknadsföring att Sverige presterar på topp och har gjort det under lång tid.

– Det betyder mycket för Sverige på många olika sätt, det är så otroligt roligt. Vi är glada för Henrik men också för vårt varumärke. Han är en sån fantastisk människa och bra ambassadör, säger Andrea Barth.

Näst på tur för von Eckerman är tour i Miami.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget