Svårt för Indien att stoppa andra vågen: snabbare vaccinering krävs

Indien har haft  över 1,5 miljoner nya covidfall på en vecka. Nu växer kraven på snabbare vaccinering för att få stopp på andra vågen av pandemin.

Vaccinering på en vårdcentral i Srinagar i Kashmi.
Vaccinering på en vårdcentral i Srinagar i Kashmi.

Sedan början av mars har antal fall av covid-19 i Indien ökat kraftigt. Det senaste dygnet sattes ännu ett dygnrekord i antal registrerade fall, 414 188, och 3915 dödsfall registrerades.

Regeringen anklagas för att ha lättat på restriktionerna för tidigt. Tusentals personer har kunnat samlas för att fira religiösa högtider och besöka politiska massmöten.

"Din regering saknar en tydlig strategi och vaccineringsplan för att bekämpa covid-19", skriver oppositionsledaren Rahul Gandhi i ett brev till premiärminister Narendra Modi.

Indien är världens största vaccintillverkare men bristande infrastruktur har gjort det svårare att kunna genomföra vaccinationerna effektivt.

— Vi hade vaccinerat 4 miljoner personer per dygn, men nu är vi på 2,5 miljoner på grund av leveransproblem, säger Amartya Lahiri, professor i ekonomi vid University of British Columbia till tidningen The Mint.

Totalt har Indien registrerat över 21 miljoner smittade och 234 083 döda med covid-19.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget