Studievägledarens tips inför din ansökan till universitetet och högskola

Den 15 april stänger ansökningsperioden till landets universitet och högskolor. Här listar studievägledaren sina bästa tips till dig som ska eller funderar på att skicka iväg en ansökan.

Antagning . Foto: Jessica Gow/TT

Att plugga vidare kan kännas både spännande och läskigt på samma gång. Valmöjligheterna är många men de kan också göra det svårt att veta vad man egentligen vill. Studievägledaren Birgitta Wallin tipsar om vad du kan tänka på inför ditt val.

Sök – även om du inte vad du vill

Det är alltid bra att söka, även om du bara har en liten idé om vad du vill. Du kanske inte vet nu vad du vill göra i höst men om du har sökt finns i alla fall valmöjligheten kvar. Det går alltid att tacka nej till en plats om man kommit in.

Välj efter intresse – men kolla också på arbetsmarknaden

Att studera något som du är intresserad av är viktigt för att det ska bli roligt och kännas givande. Däremot kan det vara bra att kolla hur arbetsmarknaden ser ut och var i landet jobben finns. Fråga dig själv om du exempelvis är beredd att flytta för jobbet.

Läs en kurs

Om du inte vet vad du vill plugga kan det vara bra att läsa en kurs för att testa på både studentlivet och val av inriktning. Du kan även plocka ihop egna kurser till en kandidatexamen. Fråga den skola du vill gå på för att få hjälp med detta.

Välj flera utbildningar – men prioritera rätt

Sök flera utbildningar för att öka dina chanser att komma in. Samma utbildning kan exempelvis finnas på flera orter. Kom däremot ihåg att prioritera dina val i rätt ordning. Kommer du in på ditt förstahandsval stryks resterande utbildningar som du sökt.

Kolla upp vad som krävs

När du vet vad du vill plugga är det hög tid att kolla upp vad som krävs för just den utbildningen. Saknar du någon kurs för att vara behörig måste du läsa den innan du kan söka. Behörighetskurser går oftast att söka och läsa under hela året och kan vara klar på fem veckor. Till vissa skolor kan du behöva göra speciella antagningsprov, kolla upp vad som gäller för den utbildning du tänkt söka.

Optimera dina chanser

Har du bestämt dig för vilken utbildning du vill gå kan du optimera dina chanser att komma in. Meritpoäng som du kan få genom exempelvis vissa kurser inom engelska, matte och moderna språk kan vara ett bra sätt att öka sina chanser. Att söka till program och kurser som börjar under vårterminen kan vara ett annat tips för att lättare komma in eftersom det inte är lika många som söker.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget