Stockholm: Först i landet med HPV vaccin

Region Stockholm beslutade den 7 april att vaccinera mot livmoderhalscancer med start hösten 2021

 Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer.
Kvinna undersöks av gynekolog, cellprov för livmoderhalscancer.

Studier från hösten 2020 visade att HPV vaccinet kan vara effektivt för att förhindra livmoderhalscancer. Stockholms regionenen har nu beslutat att börja med allmänna vaccineringar för kvinnor mellan 21- och 26 års ålder.

–Det är något vi tidigare anat men som vi nu faktiskt kan visa i en stor nationell, individbaserad studie, säger Jiayao Lei om vaccinets effektivitet.

I en studie på 1,7 miljoner kvinnor visade sig vaccinet ha en minskande effekt på fall av livmoderhalscancer med 88% för kvinnor som vaccinerades innan 17 år ålder. Effekten är en halvering för kvinnor mellan 20 och 30 år.

Foto: Stefan Zimmerman

– HPV-vaccin har ... ingen botande effekt mot en pågående infektion, säger Pär Sparén, en kollega till Lei på Karolinska Institutet.

Enligt Folkhälsomyndigheten avlider cirka 150 kvinnor varje år av livmoderhalscancer. Förslaget att vaccinera målgruppen har därför möjlighet att halvera siffran.

I ett pressmeddelande skriver Désirée Pethrus, vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm att "Med dessa insatser räddar vi liv och onödigt lidande för de kvinnor som drabbas. De slipper lida av oro, svåra följder av behandlingar, barnlöshet efter behandlingar, men framför allt slipper de dö i förtid."

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström som varit med och finansierat studien på KI kommenterar regionens beslut så här: "Det här är ett efterlängtat besked. Nu uppmanar vi övriga regioner att följa Stockholms exempel. Det finns ingen anledning att vänta med åtgärder som räddar liv."

Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget