Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, har länge forskat kring sambandet mellan sömn och hälsa. Christian har både publicerat ett antal böcker och föreläst kring ämnet på olika internationella konferenser. Många går igenom kortare faser eller långvariga problem med dåliga sovvanor, Läget har pratat med Christian om vanliga bekymmer, och vad man bör tänka på.
– Det handlar om att skapa en sund dygnsrytm, det betyder inte enbart hur många timmar du sover varje natt och vilka timmar du är vaken. Många andra faktorer vi själva kan påverka är lika avgörande. Genom enkla knep, så som att exponera oss för mycket dagsljus under dagen och på samma sätt undvika att sitta med mobilen eller datorn för sent på kvällen, så kan vi säkerställa att kroppen bättre anpassar sig bättre till när vi vill somna. Det skapar en tydlig kontrast mellan dag och natt.
Har du några fler konkreta tips på vanor som kan få oss att sova bättre?
– Ät regelbundet under dagen. Olika typer utav fysisk aktivitet är också bättre att utföra tidigare under dagen. Studier har även visat att det är bra att reflektera över dagen som har varit, eller vad du planerar för morgondagen innan du somnar.
Är sömnbesvär något man bör vara orolig för?
– Nej, det kan vara obehagligt men olika typer av sömnbesvär är inget konstigt. Det bästa du kan göra är att tänka över och försöka förändra din dygnsrytm om du har återkommande bekymmer med din sömn - att dygna är inte en bra långsiktig lösning.