Solkrämen – vän eller fiende

Sommaren är på intåg. När vädret är varmt och solen skiner lockas vi till att klä av oss mer. I en djungel av solskydd och råd gällande att sola säkert är det svårt att veta vad som verkligen gäller. Är solkrämen en vän eller fiende?

Behöver man använda solkräm eller kan man klara sig utan.
Behöver man använda solkräm eller kan man klara sig utan.

Idag är risken att drabbas av hudcancer tio gånger högre än för 40 år sedan. Varje år drabbas cirka 3000 svenskar av den allvarligaste formen av hudcancer, kallad malignt melanom. Årligen dör cirka 500 till följ av sjukdomen.

Enligt Olle Larkö, huvudläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska akademin på Göteborg universitet, så klarar alla en halvtimme om dagen i solen utan solkräm. Efter det ska man ta på sig kläder och smörja med solkräm på blottade kroppsdelar.

- Vi är klockrent överens om hur man ska göra och ändå förs samma diskussion varje år. En halvtimme i solen är bra, men sedan ska man sätta på sig en t-shirt och gärna en keps. Det är ett sådant enkelt hälsobudskap som inte verkar fästa, säger han.

Inte bra med kemikalier

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har nyligen publicerat en studie om solkräm. Studien visar att om man smörjer sig med den dagligen rekommenderade mängden i fyra dagar får man kraftigt förhöjda halter av innehållet i blodet.

Genom att följa Larkös råd, kan man skona kroppen från mängder av kemikalier.

- Det är väl inget som tyder på att det ska vara direkt farligt, men nyttigt tror vi inte att det är. Sätter man på sig kläder i stället för att smörja hela kroppen så slipper man tänka på det, säger Olle Larkö.

Vad är då den rekommenderade mängden?

En kupad hand fylld med solkräm krävs för att skydda hela kroppen mot UV-strålningen menar Larkö. Det gäller också när solen lyser med sin frånvaro.

- Man kan lätt utsättas för mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16, men då tänker man inte på att använda solkräm.

Höjer välmåendet

Men även om solen är farlig för huden så är den nödvändig för vårt välmående. Av en stund i solen får vi ett påslag av hormonet som gör oss lycklig, endorfiner. Vi tillgodoser oss också D-vitamin som är viktigt för skelettet.

Andra läser just nu
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget