Söker du sommarjobb? – Låt AI skriva ditt personliga brev

Att hitta ett sommarjobb är viktigt för många. Men också svårt. Gör det därför lätt för dig själv – låt en AI skriva ditt personliga brev.

Två unga killar med sommarjobb.
Två unga killar med sommarjobb.

Artificiell intelligens (AI) erbjuder många verktyg. Läget har senaste veckan rapporterat om fejkade intervjuer och världsartisters musik - som fejkats av AI.

Chatbotar som ChatGPT erbjuder kreativa lösningar på dina problem. Det enda du behöver göra är att mata in information till chatboten och du får svar direkt.

Chatboten skrev Lägets personliga brev

Nu är det hög tid att ansöka om sommarjobb. Om du tycker det är svårt så kan det vara värt att ge AI ett försök.

Läget bad en chatbot att ”skriva ett personligt brev till min sommarjobbansökan”. Vi utgav oss för att vara 16 år, gilla sport och lagsamarbete, samt är stresstålig och alltid kommer i tid.

Resultat blev ett kort, strukturerat och bra personligt brev.

Lägets personliga brev skrivet av ChatGPT 1/2.
Lägets personliga brev skrivet av ChatGPT 1/2.
Lägets personliga brev skrivet av ChatGPT 2/2.
Lägets personliga brev skrivet av ChatGPT 2/2.

AI på arbetsmarknaden

Hélène Belin, kommunikationschef på bemanningsföretaget Manpower, skriver att de inte kan veta om en ansökan de får in är skriven av AI, men de inser att de nya hjälpmedlen kommer att påverka arbetslivet.

”Vår inställning är att det viktiga är att ansökningar och CV är sanningsenliga, däremot spelar det mindre roll om de formulerats med hjälp av AI”, skriver Hélène Belin.

”Stort problem”

Det finns flera risker med att använda en chatbot. Det menar Åsa Cajander, professor i människa-dator-interaktion vid Uppsala universitet.

– Den bristfälliga information som du anger till chatboten blandas med påhittad information. Chatboten skiljer inte på vad som är sant och inte.

Finns det några fördelar?

– Det går fort och texten blir ofta välskriven. Det ökar din känsla av kreativitet.

Vad är det största problemet?

– Problemet är den etiska aspekten. Hur mycket speglar det här brevet dig och vem du är? Man vill få ett jobb där man vet att man passar för jobbet.

Åsa Cajander - professor i människa-dator-interaktion vid Uppsala universitet
Åsa Cajander - professor i människa-dator-interaktion vid Uppsala universitet
Ämnen i artikeln
Mer från: Vetenskap
Mer från Läget