I mars i år kom en brittisk studie som tittade på hur människor påverkas av sociala medier. Studien omfattade över 84 000 personer, mellan 10 till 80 år gamla, och följde varje person under sju års tid. Forskarna såg att negativ påverkan från den som använder sociala medier mycket var stor runt puberteten, för att sedan gå ned. För tjejer var det mellan 11 till 13 års ålder, och för killar 14 till 15 års ålder. Därefter fann studien att livskvaliteten påverkades negativt igen vid omkring 19 års ålder.
Varför de åldrarna?
Det första tillfället kan förklaras med att det är en period i livet då man går från att vara barn till att börja bli vuxen. Många kroppsliga förändringar sker och det sociala livet förändras ofta i den tidiga tonåren. Att ännu en period av lägre livskvalitet slår till runt 19 års ålder ansåg forskarna bakom studien bero på att livet förändras på många sätt vid den åldern: man slutar gymnasiet, börjar jobba, flyttar hemifrån, skaffar körkort och får rösta. Rent allmänt är tonåren en period då mycket förändras, vilket oundvikligen har stor påverkan på individen.
Sedan sociala medier först dök upp för 25 år sedan har både forskare, läkare, politiker och många andra funderat kring hur sociala medier påverkar vår hälsa. Tidigare har inte några starka samband kunnat dras. Trots att depression, självmordsförsök, ätstörningar och ångest rapporteras i högre grad idag än tidigare, har det alltså inte verkat ha något tydligt samband med vår skärmtid. Inte förrän nu, i denna unika studie. Det som gör studien speciell är att den fokuserat på olika åldrar i detalj. Därigenom kunde forskarna hitta de två perioderna i livet där ungdomar påverkas negativt av sociala medier. Tidigare studier har inte gjort åtskiljning på exempelvis 13-åringar och 19-åringar, vilket därför har gett andra resultat.
Hur känner ungdomar kring sociala medier?
Diana Adayson i Rinkeby är 16 år, och tycker att sociala medier kan vara bra, om man använder det på rätt sätt. Hon tycker dock att det är lätt hänt att man blir stressad på grund av det stora informationsflödet som finns där. Diana berättar att sociala medier snarare hjälpte henne när hon var yngre och blev mobbad. Mobbningen förekom inte online och Snapchat blev därför en tryggare plats för henne än vad skolan var.
–Sociala medier var bra för mig att kunna kommunicera med mina kompisar, säger Diana Adayson.
Hennes kompis Evagilia Efthymoglou, 16 år, instämmer. Även hon blev mobbad som yngre men hittade vänskap och trygghet via sociala medier. Tjejerna måste skynda sig till sin buss, men innan de går avslutar Diana med ett budskap:
–Använd sociala medier till bra grejer och inte negativitet.
I Kista centrum sitter Aisha Sinanhani, som är 11 år men snart fyller 12. Hon använder främst TikTok, men skulle egentligen vilja ta bort appen eftersom hon mår dåligt av den. Hon berättar att hon nästan känner sig hjärntvättad av plattformen, och att det är alldeles för svårt att stänga av flödet. Härom dagen dök en läskig bild upp som skrämde henne, men hon kunde ändå inte sluta scrolla, berättar Aisha.
–Jag blev väldigt rädd, men jag fortsätter ändå scrolla, och det var dumt av mig för jag hittade en till läskig bild senare, säger Aisha Sinanhani.
Aisha berättar också att hon får hatkommentarer men ändå fortsätter använda appen. Viljan att försvara sig mot de negativa kommentarerna är stark, trots att orden gör henne ledsen. När den som skrivit är äldre och har mer livserfarenhet än hon själv är det ännu svårare att försvara sig, upplever hon.
Men det finns ändå bra saker med TikTok, tycker Aisha Sinanhani.
–När folk lägger upp sånt som “du betyder nånting, du är inte värdelös”. Alltså, folk som ger dig bra kommentarer istället, säger hon.