Tre miljon uigurer har sedan 2014 fängslats i interneringsläger i Xinjiang, Kina. Där pågår ett folkmord. Den Svenska Uyghur Kommittén demonstrerar för att uppmärksamma problemet, trots att de utsätter sig själva för fara.
– Det är läskigt, mycket läskigt, säger Shukur Samsak, ordförande för Svenska Uyghur Kommittén.
– Kina ljuger, folk dör! Gå ut ur Östturkestan! Ut med mördaren Xi Jinping, ropar Shukur Samsak och den Svenska Uyghur Kommittén i kör.
Det är söndag eftermiddag och den Svenska Uyghur Kommittén står på Mynttorget och demonstrerar. Just nu upprepar sig historia i Kina. Sedan 2014 beräknas tre miljoner uigurer ha fängslats, i så kallade “omskolningsläger” i den kinesiska provinsen Xinjiang.
Uigurer tvingas bära orangea uniformer och avhumaniseras när deras tidigare namn omvandlas till siffror. De torteras, dödas, tvångssteriliseras och utnyttjas även som arbetskraft.
Shukur Samsak står med Östturkestans flagga.
Foto: Deniz Boyraz
Shukur Samsak, ordförande i den Svenska Uyghur Kommittén, flydde från Kina år 2000. Han berättar att han var efterlyst av de kinesiska myndigheterna för att han var uigur och för att han hjälpte andra uigurer.
Han visar bilder på släktingar som har fängslats i Xinjiangs omskolningsläger. Shukur Samsak har inte kunnat kontakta sin familj i Kina i nästan ett decennium. Den sista personen han hörde från var hans systerdotter innan hon frihetsberövades 2016. Hon berättade att hans syskon redan hade förts till läger och även deras kusiner och barn.
Runt 16 av Shukur Samsaks släktingar är fängslade i interneringsläger. Ännu mer förfärligt för honom är att även hans son befinner sig i Xinjiang och han har inte hörts ifrån på flera år.
– Jag vet inte om han lever eller om han är död. Han är 23 år idag, säger Shukur Samsak.
Bilder på Shukur Samsaks släkt och familj som är fängslade i Kinas koncentrationsläger. Pojken på bilden längst upp till vänster är Pekhirdin Samsak, Shukur Samsaks son.
Foto: Deniz Boyraz
Skrämmer folket till tystnad
Uigurer är ett centralasiatiskt turkfolk som har bott i Xinjiang, tidigare Östturkestan, i hundratals år. Trots detta har Kina aldrig erkänt uigurer som områdets urfolk. Många uigurer avvisar idag namnet Xinjiang, ”ny gräns”, som gavs i slutet av 1800-talet när området erövrades. De kallar det än idag för Östturkestan.
I hundratals år har Kina försökt assimilera folkgruppen, som till större del är muslimer. De beskrivs idag av Kinas Kommunistparti (CPC) som terrorister. CPC sprider propaganda om att deras “omskolningsläger” är ett utbildningscenter där de bekämpar extremism. Men den mörka sanningen talar om ett folkmord och försök på att utplåna en hel folkgrupp och dess kultur.
– I Sverige finns det 3000 uiguriska medborgare men de vågar inte prata för att det är kinesiska spioner överallt. De kan hota oss och även ta ens släktingar som är kvar i Kina, till koncentrationsläger eller direkt till fängelse. Vi är bara några stycken som vågar komma hit och demonstrera idag, säger Shukur Samsak.
Svenska Uyghur Kommittén demonstrerar på Mynttorget.
Känns det läskigt att prata om det?
– Ja, det är det. Det är läskigt, mycket läskigt, säger Shukur Samsak utan att tveka.
En av demonstranterna berättar att han känner sig paranoid över om de blir bevakade just nu. Han säger att vem som helst av de passerande kan vara kinesiska spioner som dokumenterar demonstrationen. I slutet av förra året rapporterades det att Kina misstänks ha hemliga polisstationer världen över för att övervaka kinesiska medborgare utomlands. Ett av dessa ska befinna sig i Stockholm.
Porträtt av fängslade uigurer i Xinjiangs interneringsläger.
Interna dokument avslöjar
År 2019 läcktes 400 interna dokument från CPC till New York Times. Filerna avslöjar Xi Jinpings tidigare order och bekräftar vad som faktiskt försiggår på Xinjiangs omskolningsläger. Planen är att göra uigurer som redan är en minoritet, till en ännu mindre sådan inom fem år, för att enklare kunna assimilera folkgruppen. En mångårig folkförflyttning har lett till att Xinjiang idag består av nästan lika många hankineser som uigurer, vilka är en majoritet i övriga Kina.
Varför tror du att det här inte uppmärksammas mer i media?
– Många länder vill ha en ekonomisk relation med Kina och väljer därför att inte säga någonting. De säger bara lite grann, men det räcker inte, säger Shukur Samsak.
I slutet av förra året satte FN:s råd för mänskliga rättigheter stopp för vidare debatt om uigurernas utsatthet i Xinjiang. Bland de 17 länderna som röstade var Kina själva.
Shukur Samsak uppmanar folket till att känna mer medmänsklighet.
– Situationen i Kina måste uppmärksammas. Fler måste agera för vårat land och för människor som lever under förtryck av den kinesiska staten. Det pågår ett folkmord!