Småsaker i vardagen som hjälper vår planet

Hur är det egentligen att arbeta för ett bättre klimat? Läget har träffat Sehr Afridi, som flyttade till Storbritannien för att jobba med det hon brinner för. Här berättar hon om vad vi kan göra i vardagen för att hjälpa klimatet.

Sehr Afridi, 27, jobbar på klimatförändringsföretaget Pollination Group.
Sehr Afridi, 27, jobbar på klimatförändringsföretaget Pollination Group.

Sehr Afridi, 27, föddes i Islamabad i Pakistan, men flyttade till London för att följa drömmen om att hjälpa vår planet. Sehr Afridi jobbar nu på ett klimatförändringsföretag, Pollination Group. Hennes dagliga arbete fokuserar på att hjälpa företag och regeringar med övergången till hållbara lösningar, genom att minska deras användning av fossila bränslen.

– Vi kämpar för att utveckla projekt som gynnar klimatet och hjälper de befolkningar i världen som är hårt drabbade av klimatförändringarna och fattigdom, berättar Sehr Afridi.

Varför valde du att arbeta med klimatlösningar?

– Klimatförändringarna oroar mig mycket! De syns tydligt i de extrema temperaturförändringarna världen över och på naturkatastroferna. Det var oron som ledde mig hit. Jag vill göra skillnad för vår planet. Det är den största anledningen till att jag började jobba för klimatet.

Vad oroar dig mest?

– Min största oro är att vi inte gör oss av med ”dåliga vanor”. Jag är rädd att det vilar ett slags motstånd hos människor, att man inte vill ändra sitt levnadssätt. Hade fler förändrat sina vanor hade det gynnat hela världen. Det finns många tillgängliga lösningar för oss människor, men ändå ser vi inte en tillräckligt stor förändring på klimatet.

Känner du att ditt arbete gör skillnad?

– Jag hoppas verkligen det! Jag och mina kollegor försöker alla göra vår ”lilla del”, det kan vara småsaker; som att exempelvis återvinna skräp, resa kollektivt eller att cykla till jobbet. Men det kan också vara större saker, som att samla in pengar till katastrofhjälp. Framför allt försöker vi få till affärer med företag för att bidra till att begränsa användningen av fossila bränslen och skapa lösningar för klimatkrisen.

Sehr Afridi ser positivt på människans kraft att förändra.
Sehr Afridi ser positivt på människans kraft att förändra.

Finns det något som gör dig hoppfull?

– Vår generation verkar vara den som bryr sig mest om miljön vi lever i. Vi vill försäkra att vi lever på ett sätt som är hållbart för våra barn och kommande generationer. Man märker att vi bryr oss! Och det inger hopp hos mig.

Vad vill du säga till unga?

– Jag skulle säga till unga människor att en person kan göra enorm skillnad! Ge inte upp. Gör de små sakerna som kan bidra till att minska klimatförändringarna: återvinn lunchförpackningen idag, åk inte på flygresor för mycket och välj att köpa kläder av hållbara företag.

Trots Sehr Afridis oro inför framtiden ser hon positivt på människans kraft att förändra:

– Vi är alla delar av ett stort pussel som skapar denna vackra planet. Vi måste helt enkelt skydda den, säger Sehr Afridi.

Ämnen i artikeln
Mer från: Klimat
Mer från Läget