Slöjan kan bli olaglig – om Le Pen får bestämma

I en radiointervju under morgonen presenterade den franska högerextrema presidentkandidaten Marine Le Pen ett nytt förslag. Hon önskar att bötfälla dem som bär slöja i offentlighet.

Marine Le Pen 
(Arkivbild)
Marine Le Pen (Arkivbild)

Under de senaste åren har Frankrike infört ett antal lagar som begränsar användningen av heltäckande slöja och andra religösa symboler. Bland annat är det förbjudet att bära burka och niqab i offentligheten sedan 2011. Elever är heller inte tillåtna att bära slöja i skolan.

Under intervjun framkommer det att Le Pen vill införa ytterligare restriktioner för Frankrikes muslimska befolkning. Det nya förslaget innebär att människor som bär slöja ska bötfällas. Under intervjun säger hon att bärandet av plagget ska var lika brottsligt som att inte använda bilbälte i trafiken.

Förslaget kan dock gå emot den franska konstitutionen. För att gå runt det vill Le Pen instifta förslaget först efter en folkomröstning. I intervjun menar hon att hon är säker på att detta är "vad fransmännen vill."

I nuläget är Le Pen den kandidat som har störst chans att vinna emot den sittande presidenten Emmanuel Macron. I den senaste opinionsundersökningen från Ipsos har Le Pen 20,5 procent av rösterna medans Macron har 27 procent enligt mätningarna.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet i Frankrike
Mer från Läget