Skulle ansluta sig till IS – nu döms två för resandebrott

De var på väg att ansluta sig till terrorsekten IS, men resan slutade redan på Landvetters flygplats.

Under onsdagen dömdes två bröder till åtta månaders fängelse. Det är första gången någon fälls för ett resandebrott i Sverige.

– En välskriven och robust dom, säger Henrik Olin som är kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Det var i slutet av februari som de två bröderna hade tänkt åka. Med sig hade de bland annat vinterkängor, en axelrem till ett gevär, knäskydd, skyddsglasögon och mediciner. Enligt dem själva hade de tänkt åka till familjen i gamla hemlandet.

Vad de inte visste var att Säkerhetspolisen (Säpo) haft ögonen på dem en längre tid.

Säpo har samarbetat med ett annat lands säkerhetstjänst. Som i hemlighet följt brödernas förehavanden på olika chattforum. Det är därifrån som en stor del av bevisningen kommer.

Åklagaren Henrik Olin är nöjd med domen.
Åklagaren Henrik Olin är nöjd med domen.

”Välskriven och robust dom”

– Det var en välskriven och robust dom tycker jag. Det känns tillfredställande ur mitt perspektiv att domstolen delar min bedömning när de dömer de här två personerna, säger åklagaren Henrik Olin till Läget.

Det är första gången som någon i Sverige döms för ett så kallat resandebrott. Sedan lagen skärptes är det här både första gången ett sådant fall prövas och det sker en fällande dom.

Meningen med lagen är att bekämpa terrorism i världen, därför ser Henrik Olin positivt på dagens dom.

– Det tycker jag kan ha en viss signalverkan: att man kan faktiskt bli dömd till fängelse om man försöker ansluta sig till en terrororganisation, säger han.

Bröderna nekar till brott. De menar att det har skett brottsprovokation, alltså att de blivit lurade att begå brott. Eftersom att personer från utländsk säkerhetstjänst chattat med dem under falskt namn. Tingsrättens bedömning är att det inte har skett otillåten brottsprovokation. Enligt tingsrätten hade brotten begåtts oavsett om bröderna chattat med

Ämnen i artikeln
IS
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget