Skjutning i Rinkeby: Kända av polisen sedan tidigare

Under torsdagkvällen 19 maj skedde en skjutning vid Rinkebystråket i Järva. Två som tidigare är kända av polisen har anhållits, men ingen skadad har påträffats. Läget har pratat med polisen i Järva om händelsen.

Rinkebystråket, där skjutningen på torsdagskvällen skedde.
Rinkebystråket, där skjutningen på torsdagskvällen skedde.

Anders Djurestad är biträdande lokalpolisområdeschef i Järva. Nu styr polisen om all verksamhet till skjutningen på torsdagkvällen, som polischefen beskriver för Läget:

– Poliser kallas till plats när vittnen ringer och berättar att de hört skottlossning. Vi kommer dit och ser massa tomhylsor på backen. Ingen skadad anträffas. Vittnena ger signalement och lite senare grips två personer som är kända av oss, berättar Anders Djurestad.

De två som är anhållna är skäligen misstänkta, och kända av polisen sedan tidigare. De sitter häktade i Solna.

–  Förmodligen kommer de att släppas ut ur häktet för att det inte finns tillräckligt med bevisning än, säger Anders Djurestad.

Under dagen gör polisen husrannsakan hos de misstänkta gärningsmännen, men Anders Djurestad tror att det blir svårt att klara upp fallet eftersom det inte finns någon målsägande.

Anders Djurestad är biträdande polischef i Rinkeby.
Anders Djurestad är biträdande polischef i Rinkeby.

Åtgärderna som polisen nu tar till är bland annat trygghetsskapande åtgärder, som att prata med folk. Områdespolisen Hanif Azizi är en av de som jobbar nära de boende i Järva. Läget träffar honom på Rinkeby Torg tillsammans med två kollegor.

– Idag var det var några som gick förbi och frågade om det hänt nåt särskilt. De ville dels hålla sig uppdaterade, och dels vara vaksamma på om något håller på att hända, berättar Hanif Azizi.

Vår viktigaste funktion är att förhindra nyrekrytering till gäng.

Hanif Azizi har jobbat som områdespolis i Järva i tolv år.

– Järva har varit uppmärksammat på sista tiden och folk är mer på tårna, säger han.

Han bor inte i området, och tycker det är en fördel.

Hanif Azizi har jobbat som områdespolis i Järva i tolv år.
Hanif Azizi har jobbat som områdespolis i Järva i tolv år.

– Det är skönt att kunna skilja mellan sitt privatliv och där man jobbar. Om man ingriper mot någon, och sedan träffar på den personen på väg hem från jobbet på kvällen, kan det uppstå diskussion, och lojalitetskonflikt, berättar områdespolisen.

Skjutningen igår har inte har blivit så uppmärksammad enligt områdespoliserna på Rinkeby torg, och därför är det inte så många idag som kommit fram och frågat om den. Däremot brukar folk gå fram till poliserna på torget för att prata.

– Den viktigaste funktionen är att förhindra nyrekrytering till gäng. Men också att förhindra det dödliga våldet.

Hanif Azizi menar att det är viktigt att jobba långsiktigt. För att förhindra nyrekrytering har områdespoliserna mycket kontakt med skolorna.

– Vi har koll på ungdomar på väg in i kriminaliteten, och har kontakt med skolorna som kan ge oss tips, säger Hanif Azizi.

Under dagen kommer åklagaren besluta om de misstänkta gärningsmännen ska hållas kvar i häktet eller inte.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget