Skjutbanor pekas ut som kriminellas lekplats

Vapenvåldet ökar i Sverige. Nyligen pekades skjutbanor ut av media som ett lagligt verktyg för gängkriminella att öva på. Men är skjutbanorna ett problem?

– Vi framkallar inga mördare, säger en instruktör på en skjutbana i Stockholm.

Skjutbanan. En plats för kriminella?
Skjutbanan. En plats för kriminella?

I Sverige får vem som helst över 18 år besöka en skjutbana. Flera dömda och misstänkta mördare har övat på skjutbanor. Det kan man se i flertalet polisutredningar.

För fem år sedan sköts lärarstudenten Shayan Gaff ihjäl på en restaurang i Stockholmsområdet. Hans mördare hade lagligt övat sina skott på en skjutbana.

– Det känns som det är enkelt att peka ut oss i sådana här sammanhang, säger en instruktör på en skjutbana i Stockholm.

Förra året var Sverige det land i Europa med flest dödliga skjutningar, enligt en studie av BRÅ, Brottsförebyggande rådet. År 2022 dog 62 personer av skjutvapen. I år har det skett minst 118 skjutningar. 12 personer har dött.

Spåren av en besökares skott.
Spåren av en besökares skott.

Efter det uppmärksammade fallet med mordet på 12-åriga Adriana har flera medier, bland annat Sveriges Radio P1 och Expressen, rapporterat om att mördare och gängkriminella övat sina skott på skjutbanor i Sverige. Södertörns tingsrätt dömde nyligen tre män till livstids fängelse för mordet.

En av dem hade besökt en skjutbana innan skotten avlossades mot 12-åringen.

Skjutbanor pekas ut vara en plats för mördare att öva sin skjutteknik

En skjutbana i Stockholmsområdet har specifikt uppmärksammats i media. SR P1 släppte en dokumentär i tre delar som heter “Skjutbanan”. Skjutbanan har nekat alla tidigare intervjuer.

Men Läget får besöka lokalen.

Det är galler i entrén. Svarta väggar och svarta möbler. En av instruktörerna på skjutbanan visar hur de jobbar. Han vill inte gå ut med namn eller vara med på bild.

Instruktören framför skjutbanans måltavlor.
Instruktören framför skjutbanans måltavlor.

Instruktören öppnar dörrarna till skjutbanan.

Det är en steril lokal och ekar tomt. Inga besökare här idag. 25 meter bort hänger pricktavlorna.

– Jag kan nog prata från alla som jobbar på skjutbanor, att ingen tror det är vi som är anledningen till att det är skjutvapenvåld och sprängningar varenda dag. Jag tror inte att vi är grunden till det, säger instruktören.

Statistiken visar att antalet skjutningar ökar i Sverige. Ska alla få komma och skjuta lagligt?

– Här tränar man skytte, det handlar inte om våld.

Är det inte naivt att säga så?

– Vi står för det vi gör här. Skjutvapenvåld är ett samhällsproblem vi inte rår för.

Vissa tränar precisionsskytte regelbundet, andra testar skytte för första gången.
Vissa tränar precisionsskytte regelbundet, andra testar skytte för första gången.

Ingen koppling mellan skjutbana och brott

Kriminologen Sven Granath tror inte att skjutbanor är en av anledningarna till att det skjuts så mycket i Sverige idag. Han säger att man inte vet än om det finns någon koppling mellan skjutbanor och de brott som begås med skjutvapen i Sverige.

Han menar att skjutbanor i sig inte är något problem. Kriminella kan öva upp sig var de vill.

– Det är mycket övning på andra håll, i grönområden och sånt.

Polismyndigheten håller med Sven Granath. De menar att det är svårt att säga om lagliga och öppna skjutbanor ens påverkar samhället i stort. Men de säger att allt lagligt som missbrukas, är problematiskt.

Hörselkåpor till de som ska skjuta ligger på hög precis utanför banan.
Hörselkåpor till de som ska skjuta ligger på hög precis utanför banan.

“Yoga fast det smäller”

I Sverige finns cirka 4000 skjutbanor. På skjutbanor finns två olika slags skytte att utöva: sportskytte och skytte för nybörjare. Man kan antingen öva precisionsskytte eller fältskytte.

– De som tränar skytte tycker det är en jättebra aktivitet för meditation och avkoppling. Som en slags yoga fast det smäller, säger instruktören.

– Ingen kan komma hit och säga att “jag vill lära mig att skjuta”. Det funkar inte så, fortsätter han.

Kriminella övar helst inte på skjutbanor

– Mycket talar för att det är betydligt vanligare att yrkeskriminella övar på att skjuta i skogen, eller i något garage. Där kan de öva med egna vapen, menar Sven Granath.

Polismyndigheten säger samma sak.

“Det är långt ifrån alla kriminella som utnyttjar skjutbanor för att öva. Dessa är inte heller så att säga en förutsättning eftersom man kan tänka sig att kriminella övar på andra platser.” skriver Polismyndigheten till Läget i ett mejl.

Instruktören säger att det finns en potentiell risk med allt och kanske just med den här verksamheten. Folk kan vara dömda för brott, eller så kan de vara påverkade.

– Hur ska vi kunna veta om en av våra kunder senare kan komma att dömas? Vi följer alla regler. Vi har inte framkallat några mördare.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget