Sjuttonårig pojke förnekar mordförsök efter planerad skolattack

Tidigare i år knivskadades en lärare och elev på en gymnasieskola i Kristianstad. Nu påbörjas rättegången mot sjuttonåringen som utfört attacken. I Förundersökningen har polisen hittat pojkens noggranna planering av dådet.

SKOLA. Foto: Andreas Hillergren/TT

På tisdagsmorgonen påbörjades rättegången mot den sjuttonåriga pojke som tidigare i år genomfört en skolattack på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Tonåringen hade den 10 januari packat fyra knivar och gått till skolan. I attacken skadades en lärare och en elev. Läraren skadades lindrigt men elevens skador var allvarliga.

Sjuttonåringen ska enligt förundersökningen planerat sitt dåd en vecka innan det inträffade. Tiden innan dådet har han nära kontakt med en vän som tidigare dömts för en skolattack på sin skola i Eslöv förra året. Tonåringen vittnade i utredningen där det framkom att pojkarna brukar dra skämt om saker som ”inte är socialt acceptabelt” - till exempel rasism eller nazism.

Pojken skulle, enligt sin planering, gå till attack i sitt klassrum. Sedan skulle han sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Det är precis det som inträffar den 10 januari då pojken grips efter bara sju minuter.

Några dagar tidigare hade tonårspojken skrivit i sitt manifest: ”Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig och försökte hjälpa, skulle allt detta undvikas”. I manifestet hänvisar pojken till allt från nordisk mytologi till flyktingpolitik. Han skriver att han kommer ”hjälpa det här landet och rensa det från vårt folks synder”. Han fortsätter: ”Jag är inte som ni. Jag tänker inte sitta still och se på när våra länder slits sönder. Jag tänker ta saker i egna händer”.

– Han mådde dåligt och detta var ett uttryck för det måendet, berättar åklagare Pernilla Tallinger för TT.

Pojkens försvarsadvokat Björn Attnarsson uppger att det inte funnits något uppsåt att döda någon.

Nu kräver skolattackens offer flera tusentals kronor i skadestånd. Pojken förnekar de tre mordförsök han är åtalad för, men erkänner grov misshandel av två av dem som skadats. Det uppger försvaret innan tingsrätten beslutar om stängda dörrar. Den fortsatta rättegången kommer pågå i fem dagar och hållas bakom stängda dörrar.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget