SD växer | Cardi B på Met-galan | Kvinna dog av rabies

Cardi B med egen röd matta.
Cardi B med egen röd matta.

7 maj: Läget sammanfattar morgonens viktigaste nyheter

SD näst största parti inför EU-valet
Sverigedemokraterna ökar mest och går om Moderaterna, enligt en väljaropinion som TV4 Nyheterna gjort. SD blir näst största parti med 16,5 procent, efter Socialdemokraterna som får 25,2 procent. M landar på 15,1 procent. Även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ökar. V får 9,4 procent, tätt följd av KD som får 9,3 procent.

Liberalerna och Miljöpartiet tappar däremot hälften av sina mandat, enligt väljaropinionen. MP störtar från 15,4 procent i förra EU-valet 2014, till 8,8 procent. Liberalerna går samma öde till mötes. De hamnar på 4,2 procent, mot 9,9 procent 2014. Centerpartiet får 7,6 procent.

Väljaropinionen är en sammanvägning av fem olika opionionsundersökningar, gjord av valforskare vid Göteborgs universitet.

Cardi B hade med sig en egen röd matta på Met-galan
I brist på röd matta under årets Met-gala, vecklade Cardi B ut en egen ur sin klänning. På den rosa röda mattan bytte årets värd Lady Gaga sen om fyra gånger. Hon skalade av sig sin fluffiga, rosa mantel för att till slut skrida vidare i bara underkläder. Kim Kardashian såg ut att precis ha tagit ett dopp, i en guldklänning prydd av droppande glaspärlor. Klänningen är Manfred Thierry Muglers första design på 20 år.

Met-galan hålls varje år på Metropolitan museum i New York. Biljetterna kostar 330 000 kronor. Den brukar kallas för en välgörenhetsgala, men pengarna som samlas in går till museets kostym- och modeavdelning.

Läs mer här.

Norsk kvinna dog av rabies
En 20-årig norsk kvinna har avlidit av rabies, sen hon blivit biten av en hund i Sydostasien för två månader sen. Hon har successivt blivit sämre sen smittotillfället och lades i helgen in på centralsjukhuset i norska Førde. Kvinnan avled igår, måndag. Hon är den första människa på norska fastlandet som smittats av rabies sedan 1815.

Rabies är en dödlig virussjukdom som smittar från djur till människa via saliv. Ett symptom på rabies är att den smittade inte längre kan svälja vätska, därför är sjukdomen även känd som vattuskräck.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget